Kuhati s koprivom znali su još i stari Rimljani, ali i naše bake, no tijekom godina ova je ‘peckava’ biljka postala poprilično zanemarena u modernoj kuhinji što je prava šteta jer zavrjeđuje posebnu pažnju. No trebaš znati da su za kuhanje dobri samo njezini mladi, nježni vrhovi, a stabljika i donji listovi nisu jestivi.
Od koprive možeš napraviti kašu za juhu ili prilog od povrća. Sitno nasjeckane koprive mogu se također staviti u mekane sireve, poput kozjeg ili ricotte te upotrijebiti kao nadjev za raviole.
Sve je više poznatih chefova koji nanovo otkrivaju ovo jestivo bilje, pa i tebi savjetujemo da svakako probaš nešto od navedenog. Za početak neka to bude recept za gustu juhu s vrhnjem i poprženim komadićima kruha!
Juha od koprive
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g mladih listova koprive
- 4 ljutike
- 2 žlice maslaca
- 1 veliki krumpir
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 punomasno kiselo vrhnje (250 ml)
- komadići preprženog kruha za ukras
Priprema:
- Odvoji jednu trećinu listova koprive, operi ih i sitno nasjeckaj.
- U lonac za juhu stavi opranu i sitno nasjeckanu ljutiku i maslac te ih pirjaj na laganoj vatri dok ljutika ne omekša, otprilike 5 minuta.
- Umiješaj cijele listove koprive pa pirjaj sve 1 minutu. Dodaj oguljen i na kockice narezan krumpir i 1 litru hladne vode te posoli po ukusu.
- Poklopi i kuhaj dok se krumpir ne skuha, oko 20 minuta. Prelij sve u blender, u dva dijela ako je potrebno, pa napravi glatku kašu.
- Kušaj treba li dodati soli i papra. Umiješaj nasjeckane listove koprive s početka recepta i vrhnje, pospi poprženim komadićima kruha te odmah posluži.