Juneći gulaš na starinski način

Thinkstock
Za juneći gulaš preporučuje se meso od mišića koljenice, potkoljenice, plećke i vrata, a umjesto u senfu može se marinirati u vinu i maslinovu ulju
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1197

Potrebno vam je

  • 800 g junetina 
  • 2 žlica senf
  • 100 ml ulje maslinovo
  • 3 režanj češnjak
  • 1 grančica ružmarin
  • 4 kom mrkva, crvena
  • sol
  • 1 kom peršin, korijen
  • 1 kom luk ,crveni
  • mješavina suhih začina
  • 1 žličica papar
  • 1 šalica vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 500 ml voda
  • 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
  • 3 kom šljive, suhe
  • 2 list lovorov list
  • 400 g tjestenina s jajima

Priprema

  1. Narežite junetinu pa je začinite solju i premažite senfom. Stavite je u lonac. Narežite češnjak, dodajte ružmarin i prelijte s malo ulja pa u tome marinirajte meso. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku.
  2. Narežite mrkvu, luk i korijen peršina. Na procijeđenom ulju u kojem je stajalo meso prepržite meso, izvadite ga iz tave pa dodajte luk i češnjak te ostalo povrće.
  3. Nakon deset minuta vratite meso te zalijte vinom i vodom. Kuhajte sat vremena.
  4. Nakon toga dodajte koncentrat rajčice koji ste razmutili u malo vode pa dodajte šljive i lovorove listove. Dodajte još malo soli, papra i mješavinu začina pa izvadite meso i malo propasirajte povrće. Sve pomiješajte i umiješajte tjesteninu.
Posjeti Gastro.hr