Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka!

SHUTTERSTOCK Priprema njoka od krumpira
Njoki su prilog s kojim ne možeš pogriješiti. Osobito kad su domaće...
Vidi originalni članak

Priprema njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo četiri svakodnevna  sastojaka, malo truda i praksa. 

Možeš ih i obojiti uz pomoć prirodnih boja, poput praha od cikle, mljevenog špinata i sipinog crnila te začiniti muškatnim oraščićem.

 

brzo i jednostavno Brzinski njoki s rajčicom i sirom

 

Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana. 

 

Nešto slatko by Katarina Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete

 

Sastojci:

  • 1,4 kg brašnastog krumpira
  • 500 g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • Sol

Priprema:

  1. Krumpir dobro operi i stavi ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhaj ga 40-ak minuta, ocijedi i pričekaj da se malo ohladi, a zatim ga oguli.
  2. Sitno ga naribaj, dodaj jaja i sol pa postepeno dodaj brašno. Mijesi rukama dok smjesa ne postane glatka.
  3. Razvaljaj u duge valjke promjera do dva centimetra pa izreži njoke oštrim nožem. Po želji ih lagano zarolaj preko ribeža kako bi postigli karakterističan reckasti oblik. 
  4. Pobrašni ih i pusti da se malo odmore, a zatim ih skuhaj u kipućoj slanoj vodi. Izvadi ih čim isplivaju na površinu.

 

okusi sreće Mirisni njoki u raskošnom umaku od gljiva i gorgonzole

 

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr