Kako popularni chefovi rade zobenu kašu?

SHUTTERSTOCK Zobena kaša
Započni dan zobenom kašom napravljenom po receptu najpoznatijih britanskih chefova
Vidi originalni članak

Zobena kaša popularan je doručak u Velikoj Britaniji, a upravo zato, odlučili smo saznati kako ju rade popularni britanski chefovi Jamie Oliver i Gordon Ramsay. Njihovi recepti su sve što ti je potrebno za dobar početak (radnog) dana! 

Zobena kaša po receptu Gordona Ramsayja

Gordon Ramsay zobenu kašu priprema uz dodatak jabuke, datulja, cimeta i svježe naribanog muškatnog oraščića. Kravlje mlijeko slobodno možeš zamijeniti sojinim, rižinim ili zobenim mlijekom, a ako paziš na unos kalorija, mlijeko možeš zamijeniti vodom. 

Sastojci: 

  • 150 g  zobenih pahuljica
  • 4 datulje, očišćene i sitno nasjeckane
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 2 jabuke, oguljene i narezane na kockice
  • 400 ml mlijeka, plus  za posluživanje
  • morska sol 

Postupak:

  1. Zob, nasjeckane datulje i začine stavi u lonac te dodaj tri četvrtine komadića jabuke i prstohvat soli.
  2. Ulij mlijeko i 400 ml vruće vode te miješaj na umjerenoj vatri dok kaša ne počne krčkati.
  3. Lagano pirjaj 15-20 minuta, redovito miješajući do kremaste konzistencije. 
  4. Posluži u zdjelice te pospi preostalim komadićima jabuke. 

Zobena kaša po receptu Jamieja Olivera

Jamie Oliver je u jedan recept uspio ugurati sve što ti treba za kvalitetan i zasitan doručak. Uz banane i tostirane bademe, ubacio je i mak, cimet te med. Priprema će ti oduzeti 15-ak minuta, što znači da zbog doručka nećeš morati puno ranije ustati. Sastojci su dovoljni za četiri manje porcije, prikladne za djecu ili one malo slabijeg apetita. 

Sastojci:

  • 160 g zobenih pahuljica 
  • 600 g kravljeg ili sojinog mlijeka 
  • 2 zrele banane 
  • 30 g listića badema 
  • 1/2 žličice cimeta 
  • 2 žlice maka
  • med ili javorov sirup 

Postupak: 

  1. Pomiješaj zobene pahuljice i mlijeko, dodaj prstohvat soli i stavi na vatru. 
  2. Povremeno miješaj i pričekaj da smjesa zakuha pa smanji vatru i pusti da krčka još pet minuta. 
  3. Oguli i nareži banane. Tostiraj listiće badema na tavi na srednjoj vatri, sve dok ne poprime zlatnu boju. 
  4. U toplu kašu umiješaj cimet, mak i malo meda ili javorovog sirupa. 
  5. Podijeli je u četiri zdjelice i nadjeni bananom i bademima. Posluži odmah!

Još odličnih ideja Jamieja Olivera možeš pogledati u videu:

 

Isprobaj i sljedeće recepte za zobenu kašu: 

 

svi je vole Zobena kaša s kikiriki maslacem i chia sjemenkama

La Vie Shobaine Savršeno jutro uz čokoladnu zobenu kašu

doručak i desert Zobena kaša s krem sirom i svježim voćem

 

 

Posjeti Gastro.hr