Recepti 16. srpnja 2023.

Kako popularni chefovi rade zobenu kašu?

Zobena kaša
Zobena kaša foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Započni dan zobenom kašom napravljenom po receptu najpoznatijih britanskih chefova

Zobena kaša popularan je doručak u Velikoj Britaniji, a upravo zato, odlučili smo saznati kako ju rade popularni britanski chefovi Jamie Oliver i Gordon Ramsay. Njihovi recepti su sve što ti je potrebno za dobar početak (radnog) dana! 

Ramsay | Author: Screenshot YouTube Gordon Ramsay foto: Screenshot YouTube  | Author: Shutterstock Zobena kaša, jabuke i cimet foto: Shutterstock

Zobena kaša po receptu Gordona Ramsayja

Gordon Ramsay zobenu kašu priprema uz dodatak jabuke, datulja, cimeta i svježe naribanog muškatnog oraščića. Kravlje mlijeko slobodno možeš zamijeniti sojinim, rižinim ili zobenim mlijekom, a ako paziš na unos kalorija, mlijeko možeš zamijeniti vodom. 

Sastojci: 

  • 150 g  zobenih pahuljica
  • 4 datulje, očišćene i sitno nasjeckane
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 2 jabuke, oguljene i narezane na kockice
  • 400 ml mlijeka, plus  za posluživanje
  • morska sol 

Postupak:

  1. Zob, nasjeckane datulje i začine stavi u lonac te dodaj tri četvrtine komadića jabuke i prstohvat soli.
  2. Ulij mlijeko i 400 ml vruće vode te miješaj na umjerenoj vatri dok kaša ne počne krčkati.
  3. Lagano pirjaj 15-20 minuta, redovito miješajući do kremaste konzistencije. 
  4. Posluži u zdjelice te pospi preostalim komadićima jabuke. 

 | Author: Alex Heimken/DPA/Pixsell Jamie Oliver foto: Alex Heimken/DPA/Pixsell  | Author: Piotr Arnoldes/Pexels Zobena kaša s bananama foto: Piotr Arnoldes/Pexels

Zobena kaša po receptu Jamieja Olivera

Jamie Oliver je u jedan recept uspio ugurati sve što ti treba za kvalitetan i zasitan doručak. Uz banane i tostirane bademe, ubacio je i mak, cimet te med. Priprema će ti oduzeti 15-ak minuta, što znači da zbog doručka nećeš morati puno ranije ustati. Sastojci su dovoljni za četiri manje porcije, prikladne za djecu ili one malo slabijeg apetita. 

Sastojci:

  • 160 g zobenih pahuljica 
  • 600 g kravljeg ili sojinog mlijeka 
  • 2 zrele banane 
  • 30 g listića badema 
  • 1/2 žličice cimeta 
  • 2 žlice maka
  • med ili javorov sirup 

Postupak: 

  1. Pomiješaj zobene pahuljice i mlijeko, dodaj prstohvat soli i stavi na vatru. 
  2. Povremeno miješaj i pričekaj da smjesa zakuha pa smanji vatru i pusti da krčka još pet minuta. 
  3. Oguli i nareži banane. Tostiraj listiće badema na tavi na srednjoj vatri, sve dok ne poprime zlatnu boju. 
  4. U toplu kašu umiješaj cimet, mak i malo meda ili javorovog sirupa. 
  5. Podijeli je u četiri zdjelice i nadjeni bananom i bademima. Posluži odmah!

Još odličnih ideja Jamieja Olivera možeš pogledati u videu:

 

Isprobaj i sljedeće recepte za zobenu kašu: 

 

Možda vas zanima... Zobena kaša s kikiriki maslacem i chia sjemenkama Recepti Možda vas zanima... Savršeno jutro uz čokoladnu zobenu kašu Kolumne Možda vas zanima... Zobena kaša s krem sirom i svježim voćem Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.