Zobena kaša popularan je doručak u Velikoj Britaniji, a upravo zato, odlučili smo saznati kako ju rade popularni britanski chefovi Jamie Oliver i Gordon Ramsay. Njihovi recepti su sve što ti je potrebno za dobar početak (radnog) dana!
Gordon Ramsay
Zobena kaša, jabuke i cimet
Zobena kaša po receptu Gordona Ramsayja
Gordon Ramsay zobenu kašu priprema uz dodatak jabuke, datulja, cimeta i svježe naribanog muškatnog oraščića. Kravlje mlijeko slobodno možeš zamijeniti sojinim, rižinim ili zobenim mlijekom, a ako paziš na unos kalorija, mlijeko možeš zamijeniti vodom.
Sastojci:
- 150 g zobenih pahuljica
- 4 datulje, očišćene i sitno nasjeckane
- ½ žličice mljevenog cimeta
- prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- 2 jabuke, oguljene i narezane na kockice
- 400 ml mlijeka, plus za posluživanje
- morska sol
Postupak:
- Zob, nasjeckane datulje i začine stavi u lonac te dodaj tri četvrtine komadića jabuke i prstohvat soli.
- Ulij mlijeko i 400 ml vruće vode te miješaj na umjerenoj vatri dok kaša ne počne krčkati.
- Lagano pirjaj 15-20 minuta, redovito miješajući do kremaste konzistencije.
- Posluži u zdjelice te pospi preostalim komadićima jabuke.
Jamie Oliver
Zobena kaša s bananama
Zobena kaša po receptu Jamieja Olivera
Jamie Oliver je u jedan recept uspio ugurati sve što ti treba za kvalitetan i zasitan doručak. Uz banane i tostirane bademe, ubacio je i mak, cimet te med. Priprema će ti oduzeti 15-ak minuta, što znači da zbog doručka nećeš morati puno ranije ustati. Sastojci su dovoljni za četiri manje porcije, prikladne za djecu ili one malo slabijeg apetita.
Sastojci:
- 160 g zobenih pahuljica
- 600 g kravljeg ili sojinog mlijeka
- 2 zrele banane
- 30 g listića badema
- 1/2 žličice cimeta
- 2 žlice maka
- med ili javorov sirup
Postupak:
- Pomiješaj zobene pahuljice i mlijeko, dodaj prstohvat soli i stavi na vatru.
- Povremeno miješaj i pričekaj da smjesa zakuha pa smanji vatru i pusti da krčka još pet minuta.
- Oguli i nareži banane. Tostiraj listiće badema na tavi na srednjoj vatri, sve dok ne poprime zlatnu boju.
- U toplu kašu umiješaj cimet, mak i malo meda ili javorovog sirupa.
- Podijeli je u četiri zdjelice i nadjeni bananom i bademima. Posluži odmah!
Još odličnih ideja Jamieja Olivera možeš pogledati u videu:
Isprobaj i sljedeće recepte za zobenu kašu: