Kako pripremiti izvrsnu domaću tjesteninu

Thinkstock
Poseban je užitak pojesti tanjur domaće tjestenine s omiljenim kremastim umakom...
Vidi originalni članak

Tjestenina je spoj osnovnih sastojaka koje svi imamo u kuhinjama no rijetki su usavršili pripremu. Ako se pridržavaš ovih nekoliko savjeta, bit ćeš na dobrom putu.

Domaću tjesteninu možeš obojiti i dobro poznatim prirodnim bojama, poput fino usitnjene svježe cikle, špinata i mrkve ili sipinog crnila. 

 

brzo i fino Jednostavnije ne može: Tjestenina al burro

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 5 jaja
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

 

 

Priprema:

  1. Način pripreme tjestenine i sastojci variraju od osobe do osobe. Mi volimo pomiješati glatko i oštro brašno i stavljamo otprilike jedno jaje na 100 g brašna. 
  2. Sastojke sjedini i energično mijesi tijesto. Trebalo bi postati glatko i elastično, a možeš testirati je li gotovo pritiskom prsta. Ako se tijesto nakon pritiska vrati u početni položaj, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak. U suprotnom nastavi mijesiti.
  3. Pusti tijesto da odmara u hladnjaku barem pola sata, a poželjno je i duže. Potom ga izvadi, razreži na manje komade i valjaj na pobrašnjenoj podlozi ili pobrašni prije umetanja u stroj. Upotrijebi oštro brašno i valjaj što duže kako bi tijesto bilo elastičnije, a u konačnici i ljepše.
  4. Razvaljaj ga čim više puta kako bi bilo elastičnije i ljepše.

Možeš svježu tjesteninu kuhati odmah ili je osušiti. Ako ćeš ju servirati odmah, ubaci je u dobro posoljenu kipuću vodu i kuhaj samo 2-3 minute, ovisno o obliku. 

 

Grickalica ili prilog Pohano, hrskavo, sirno, a ima i tjestenine - ovo morate isprobati!

 

Sretno!

 

 

Posjeti Gastro.hr