gastro postao
Poseban je užitak pojesti tanjur domaće tjestenine s omiljenim kremastim umakom...
Tjestenina je spoj osnovnih sastojaka koje svi imamo u kuhinjama no rijetki su usavršili pripremu. Ako se pridržavaš ovih nekoliko savjeta, bit ćeš na dobrom putu.
Domaću tjesteninu možeš obojiti i dobro poznatim prirodnim bojama, poput fino usitnjene svježe cikle, špinata i mrkve ili sipinog crnila.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 5 jaja
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat soli
Priprema:
- Način pripreme tjestenine i sastojci variraju od osobe do osobe. Mi volimo pomiješati glatko i oštro brašno i stavljamo otprilike jedno jaje na 100 g brašna.
- Sastojke sjedini i energično mijesi tijesto. Trebalo bi postati glatko i elastično, a možeš testirati je li gotovo pritiskom prsta. Ako se tijesto nakon pritiska vrati u početni položaj, umotaj ga u plastičnu foliju i stavi u hladnjak. U suprotnom nastavi mijesiti.
- Pusti tijesto da odmara u hladnjaku barem pola sata, a poželjno je i duže. Potom ga izvadi, razreži na manje komade i valjaj na pobrašnjenoj podlozi ili pobrašni prije umetanja u stroj. Upotrijebi oštro brašno i valjaj što duže kako bi tijesto bilo elastičnije, a u konačnici i ljepše.
- Razvaljaj ga čim više puta kako bi bilo elastičnije i ljepše.
Možeš svježu tjesteninu kuhati odmah ili je osušiti. Ako ćeš ju servirati odmah, ubaci je u dobro posoljenu kipuću vodu i kuhaj samo 2-3 minute, ovisno o obliku.
Sretno!