Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način

Thinkstock
Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana
Vidi originalni članak

Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili kerniyarik, tradicionalno tursko jelo. Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako biste uživali u najsočnijem, laganom ručku.

 

tako fino... Ljubičasti car: Top 6 jela s patlidžanima

 

Kerniyarik možete poslužiti uz hladan umak od grčkog jogurta, češnjaka i začinskog bilja. Uz bogatstvo okusa koje pruža ovo jelo, drugi prilozi jednostavno neće biti potrebni.

 

 

Za prste polizati! Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom

 

 

 

Potrebno vam je:

  • 2 veća patlidžana
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 2 rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šaka peršina
  • Ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Patlidžan prerežite na pola.
  2. Posolite ga i pustite da odstoji kako bi otpustio višak vode.
  3. Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte dok poprimi smećkastu boju.
  4. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko pet minuta, dok ne postane staklast.
  5. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, češnjak, sol i papar.
  6. Pirjajte dok rajčica ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre.
  7. Patlidžane osušite papirnatim ručnicima, začinite ih soli i paprom.
  8. Na većoj tavi zagrijte dvije žlice ulja, a kada se ugrije, na istoj toj tavi ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dolje.
  9. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  10. Izvadite sjemenke iz patlidžana, napunite ga nadjevom od mesa i na vrh posložite čili papričice i kriške svježe rajčice.
  11. Pecite 20 do 30 minuta pa poslužite toplo.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr