Lagana panna cotta po receptu Jamieja Olivera

Kubra Dogu/Pexels Lagana panna cotta s jogurtom
U ovoj panna cotti tajni sastojak slavnog chefa Jamieja Olivera je - jogurt, koji ovom laganom desertu daje dodatnu notu svježine. Iako on za serviranje koristi pečenu rabarbaru i svježe jagode, neće mu smetati ako ti složiš svoju vlastitu omiljenu voćnu kombinaciju
Vidi originalni članak

Jamie Oliver svaki nas put pozitivno iznenadi. Bilo ukusnim receptima za ručak i večeru koji su i povoljni, bilo jednostavnim, ukusnim i osvježavajućim desertima poput ovog.

Njegova panna cotta posebna je po tome što je manje masna od originala (za originalnu panna cottu koristi se slatko vrhnje, a Jamie u ovom receptu koristi poluobrano mlijeko i jogurt, no time ne gubi ništa ni na kvaliteti ni na okusima).

 

Za prste polizati! Jamie Oliver ima recept za savršene proljetne palačinke

 

"Ima nešto uistinu posebno u ovom desertu. Malo vanilije, malo voća, kiselkasti jogurt… i dobijemo delikatni slatki zalogaj koji je pravi gušt pojesti!", govori Jamie.

Lagana panna cotta s jogurtom

(za 4 porcije)

Sastojci:

  • 1 listić želatine
  • 200 ml poluobranog mlijeka
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 200 g jogurta
  • 200 g rabarbare
  • 2 žlice tekućeg meda, plus dodatno za serviranje
  • 300 g jagoda

 

tips & tricks Savjeti Jamieja Olivera za savršeno kuhana jaja

 

Postupak:

  1. Listić želatine namoči u hladnoj vodi na 10 minuta, odnosno dok ne omekša.
  2. Ulij mlijeko u malu posudu, dodaj pastu od vanilije i zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Makni s vatre.
  3. Umiješaj jogurt, ulij smjesu u 4 staklenke za serviranje. Poklopi i stavi u hladnjak na minimalno 4 sata, da se dobro stisne.
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  5. Nasjeckaj rabarbaru na komade duljine oko 5 cm i rasporedi ih po plehu. Prelij medom te dodaj i pola količine jagoda, dobro zgnječenih.
  6. Peci 30 minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša i postane sočna, ali i dalje drži oblik. Stavi sa strane do posluživanja.
  7. Ostatak jagoda nasjeckaj na manje komade.
  8. Svaku panna cottu izvrni na tanjurić, posluži s pečenom rabarbarom i jagodama. Prelij s još malo meda i posluži.

Savjet više:

  • Prije iskretanja panna cotta na tanjuriće kratko staklenke uroni u vruću vodu.
  • Mlijeko možeš infuzirati listićima svježeg bosiljka, limunske trave ili zvjezdastim anisom za dodatni okus.
  • Jagode i rabarbaru možeš zamijeniti bilo kojim sezonskim šumskim voćem, ali i šljivama, marelicama, breskvama… složi svoju kombinaciju okusa!

 

Topla i ukusna Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera

 

 

Posjeti Gastro.hr