Lagano, a slasno: zapečene rolice od tikvica i patlidžana

Bakd Raw by Karolin Baitinger/Unsplash Zapečene rolice od tikvica
Zapečene rolice s tikvicama i patlidžanima jednostavne su za pripremu, a jako ukusne i gotove za manje od sat vremena. Savršene su za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima!
Vidi originalni članak

Polako ali sigurno krenula je sezona tikvica i patlidžana (iako ih možemo pronaći i tijekom cijele godine), a posebno su ukusni domaći primjerci. Ovaj put smo odlučili zapeći ih kao rolice punjene svježim sirom, sušenim rajčicama, kaparima i svježim ružmarinom

Koraci za pripremu uistinu su jednostavni u razumljivi, samo treba malo pripaziti pri stavljanju rolica u pleh koje moraju biti posložene tijesno jedna uz drugu da zadrže oblik i da se ne raspadnu.

 

mediteran na tanjuru Savršen okus i tekstura: Tikvice punjene kus-kusom

 

Ovo jelo, ako kod kuće nemaš sve sastojke ili neke od njih ne preferiraš, podložno je varijacijama: možeš promijeniti sve sastojke, upotrijebi mozzarellu umjesto svježeg sira, dodati šunku ili neko drugo meso, aromatične začine po vlastitom ukusu…

Zapečene rolice od tikvica i patlidžana  

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 tikvice (po cca 180 g)
  • 2 patlidžana (od cca 250 g)
  • 1 žlica kapara
  • 80 g sušenih rajčica u ulju
  • 500 g svježeg sira (sa 15% mliječne masti)
  • 3 žumanjka
  • 1 žlica vinskog octa
  • svježi ružmarin
  • sol i papar

 

fino i lagano Predlažemo 10 odličnih recepata s tikvicama!

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U međuvremenu operi tikvice i patlidžane te im odreži krajeve. Nareži ih na tanke, duguljaste ploške.
  2. Ocijedi kapare, kao i rajčice, i pritom sačuvaj ulje. Oboje nasitno nasjeckaj. Ružmarin operi, otresi višak vode, otrgni iglice i nasjeckaj ih. Pomiješaj svježi sir sa žumanjcima, octom, kaparima, rajčicom i ružmarinom pa nadjev posoli i popapri.
  3. Ploške tikvica i patlidžana tanko premaži kremom od sira, smotaj ih u krug i gusto posloži u vatrostalnu zdjelu tanko premazanu uljem od sušenih rajčica.
  4. Peci 20-25 minuta dok se lijepo ne zapeče. Rolice ukrasi ružmarinom te ih po želji ponudi uz ostatak kreme od sira. Godit će posluženo uz rižu.

 

ljetno povrće 3 brza recepta od patlidžana koje će zavoljeti i skeptici

 

Posjeti Gastro.hr