Recepti 31. svibnja 2023.

Savršen okus i tekstura: Tikvice punjene kus-kusom

Tikvice na sto načina
Punjene tikvice foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Bilo da su punjene ili sastojak složenaca, tikvice su prepune aroma koje pobjeđuju u svim proljetno-ljetnim jelima

Tikvice punjene kus-kusom jednostavan su, brz i posebno ukusan recept koji spaja svježinu proljetno-ljetnog povrća i rezultira jednostavnim i laganim okusom jela koje slobodno možeš poslužiti i kao predjelo i kao glavno jelo. Izvrsno je i toplo i hladno – i definitivno je jedan je od onih recepata koji nikad ne razočara.

Generalno je pravilo da se u 'meso' tikvic' mogu dodati razni drugi sastojci koji receptu daju okus i teksturu. Recepti za njihovu pripremu su brojni, a između varijanti s mesom ili bez, običnim ili s umakom, s rižom, tunom ili mozzarellom, mi smo odabrali – kus-kus i ovčji sir i sigurni smo da te ova naša verzija neće razočarati! 

 

Možda vas zanima... Zapečene tikvice punjene piletinom i sirom poželjet ćete jesti svaki dan Recepti

 

Tikvice | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice foto: Mikhail Nilov/Pexels

Tikvice punjene kus-kusom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 crvene paprike
  • 150 g kus-kusa
  • 120 ml povrtnog temeljca
  • ½ vezice metvice
  • sol i papar
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 velike tikvice (po komadu oko 500 g)
  • 200 g ovčjeg sira
  • 60 g maslaca

 

tikvice s mozzarellom Možda vas zanima... Slasne punjene tikvice gotove za manje od pola sata Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva. Paprike prepolovi, odstrani im koštice te ih operi. Polovice paprika položi na lim za pečenje te ih peci 10 minuta u pećnici dok se na kori ne počnu stvarati mjehurići. Izvadi ih, pokrij vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi da se malo ohlade. Oguli ih i nareži na kockice.
  2. Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Pripremi kus-kus u povrtnom temeljcu prema uputama na pakiranju. Metvicu operi i posuši pa joj listiće otrgaj i sitno nareži. Pomiješaj je s paprikom, zalij maslinovim uljem i sve to pomiješaj s kus-kusom i ovčjim sirom. Začini sokom od limuna, solju i paprom.
  3. Tikvice operi, očisti, prepolovi i izdubi tanko do ruba. Potom ih puni smjesom s kus-kusom te položi na namašćen lim. Razmrvi sir te ga rasporedi po tikvicama zajedno s listićima maslaca. Peci u pećnici 25-30 minuta i posluži s jogurtom.

 

Možda vas zanima... Ručaj zapečene tikvice s mljevenim mesom Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.