Tikvice punjene kus-kusom jednostavan su, brz i posebno ukusan recept koji spaja svježinu proljetno-ljetnog povrća i rezultira jednostavnim i laganim okusom jela koje slobodno možeš poslužiti i kao predjelo i kao glavno jelo. Izvrsno je i toplo i hladno – i definitivno je jedan je od onih recepata koji nikad ne razočara.
Generalno je pravilo da se u 'meso' tikvic' mogu dodati razni drugi sastojci koji receptu daju okus i teksturu. Recepti za njihovu pripremu su brojni, a između varijanti s mesom ili bez, običnim ili s umakom, s rižom, tunom ili mozzarellom, mi smo odabrali – kus-kus i ovčji sir i sigurni smo da te ova naša verzija neće razočarati!
Tikvice punjene kus-kusom
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 crvene paprike
- 150 g kus-kusa
- 120 ml povrtnog temeljca
- ½ vezice metvice
- sol i papar
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 velike tikvice (po komadu oko 500 g)
- 200 g ovčjeg sira
- 60 g maslaca
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva. Paprike prepolovi, odstrani im koštice te ih operi. Polovice paprika položi na lim za pečenje te ih peci 10 minuta u pećnici dok se na kori ne počnu stvarati mjehurići. Izvadi ih, pokrij vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi da se malo ohlade. Oguli ih i nareži na kockice.
- Smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Pripremi kus-kus u povrtnom temeljcu prema uputama na pakiranju. Metvicu operi i posuši pa joj listiće otrgaj i sitno nareži. Pomiješaj je s paprikom, zalij maslinovim uljem i sve to pomiješaj s kus-kusom i ovčjim sirom. Začini sokom od limuna, solju i paprom.
- Tikvice operi, očisti, prepolovi i izdubi tanko do ruba. Potom ih puni smjesom s kus-kusom te položi na namašćen lim. Razmrvi sir te ga rasporedi po tikvicama zajedno s listićima maslaca. Peci u pećnici 25-30 minuta i posluži s jogurtom.