Recepti 28. svibnja 2023.

Predlažemo 10 odličnih recepata s tikvicama!

Složenac s tikvicama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti najfinije recepte za uživanje u omiljenom ljetnom povrću...

Pravo je vrijeme da isprobaš neodoljiva jela u kojima su upravo tikvice glavni sastojak!

Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i odličan okus, a ako ti je ponestalo ideja i inspiracije za kuhanje, u nastavku ti donosimo ukusne recepte u kojima će uživati cijela obitelj. Dobar tek!

1. Zapečene punjene tikvice

Punjene tikvice klasično su ljetno jelo koje nikad ne izlazi iz mode. Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Ako si ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavi i sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima. Uživaj!

 

Možda vas zanima... Ručaj zapečene tikvice s mljevenim mesom Recepti

 

 | Author: shutterstock Zapečene punjene tikvice, foto: shutterstock

2. Kremasta juha od tikvica

Ako te nervira ovo promjenjivo vrijeme, oraspoloži se i zagrij ukusnom juhom od tikvica. Ova juha poslužit će kao predjelo ili kao brza i jednostavna večera. Odaberi nekoliko tikvica srednje veličine s glatkom korom i počaste se odličnim obrokom s malo kalorija. 

 

Juha od tikvica Možda vas zanima... Juha od tikvica garantirano popravlja raspoloženje Recepti

 

3. Polpete od tikvica iz pećnice

Poplete su uvijek dobra ideja! Slažeš li se? Ako voliš pohane tikvice, sigurni smo da će ti se svidjeti i ove ukusne polpete iz pećnice. Brze su, fine su i uz njih će ti trebati samo žličice vrhnja ili jogurta. Uživaj!

 

Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... Brze i lagane polpete od tikvica iz pećnice Kolumne

 

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Tikvice foto: Louis Hansel/Unsplash

4. Galette s krem sirom i tikvicama

Prhko tijesto, krem sir s čilijem i vlascem i tikvice - kombinacija je koja će te oduševiti! Galette su zaista ukusne i jednostavne - najveći posao je priprema tijesta, a da nema hlađenja bilo bi gotovo u dvije minute. Još genijalnih recepata Irene potraži na blogu Pregacha.

 

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Galete s tikvicama, foto: Irena Gavran

 

5. Kremasti rižoto s tikvicama

Kremasti rižoto od svježih tikvica, začina, maslaca i svježe naribanog parmezana savršen je izbor za lagani ručak ili večeru. Za ovaj brz i fin obrok s povrćem bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka. Priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena, a uz to, rižoto je sjajan način da iskoristiš višak tikvica.

 

Možda vas zanima... Pripremi brzinski kremasti rižoto s tikvicama Recepti

 

 | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice foto: Mikhail Nilov/Pexels

6. Savijača s tikvicama i sirom

Tek nekoliko sastojaka, oko pola sata i omiljeni ljetni hrskavi zalogaji spremni su za guštanje. Slanu varijantu bučnice volimo pojačati jajima i tek bazičnim začinima poput soli i papra, dok u slatku varijantu možeš staviti daleko manje sira te ga zamijeniti dobrom dozom maka i šećera. Zaigraj se, pusti mašti na volju i zapiši ovaj recept jer će se sigurno tražiti repete.

 

Možda vas zanima... Proljetna savijača sa sirom i tikvicama Recepti

 

7. Lazanje s tikvicama

Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kojega ti ni najmanje neće nedostajati tjestenina! Kako bi izbjegla vodenkast okus, slijedi recept i tvoje jelo ispast će savršeno! Ovaj novi način pripreme sigurno će ti ostati u dobrom sjećanju, pa recept svakako spremi jer ćeš ga htjeti ponoviti.

 

Možda vas zanima... Lazanje s tikvicama - verzija koju moraš isprobati! Recepti

 

 | Author: Shutterstock Lazanje s tikvicama, foto: Shutterstock

8. Fritata s tikvicama

Od odličnog te ručka dijele naribana tikvica, jaja i nekoliko minuta pečenja! Priprema ručka tijekom radnog tjedna zaista može predstavljati napor, osobito ako ti nedostaje ideja i namirnica. Vjerujemo da jaja imaš, baš kao i luk i češnjak i pokoju tikvicu. To je sve što ti treba za brzinsku fritatu, deblji talijanski omlet iz pećnice. U slast!

 

Frittata Možda vas zanima... Fritata s tikvicama - brzinski ručak za radni tjedan Recepti

 

9. Slasne hasselback tikvice

Vedran Bošković donosi ti recept za hasselback tikvice. Riječ je o ukusnom jelu za koje će ti trebati nekoliko jednostavnih sastojaka poput tikvica, mozzarelle, šunke i krem sira, a osim što će te oduševiti okusom, ovaj recept je i jako fotogeničan. U slast!

 

Možda vas zanima... Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone? Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković Punjene tikvice, foto: Vedran Bošković

 

10. Uštipci s tikvicama za velike i male!

Brzu i slasnu grickalicu možeš pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubaci ih u finu smjesu, oblikuj uštipke pa posluži uz umak po želji. Uštipci od tikvica bit će idealna party hrana, ali i brzinski ručak uz sezonsko povrće na salatu. Kombinaciji dodaj i čili umak ili onaj na bazi vrhnja ili grčkog jogurta, nemoj zaboraviti niti dozu češnjaka pa posluži još toplo.

 

Možda vas zanima... Uštipci s tikvicama - odlična grickalica za svaku priliku Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 28. Svibanj 2023.

    sve s tikivcama je odlično