Priprema ručka tijekom radnog tjedna zaista može predstavljati napor, osobito ako ti nedostaje ideja i namirnica. Vjerujemo da jaja imaš, baš kao i luk i češnjak i pokoju tikvicu. To je sve što ti treba za brzinsku fritatu, deblji talijanski omlet iz pećnice.
Naravno, uvijek možeš dodati i drugo povrće koje imaš u smočnici, poput rajčica ili paprike, ali i komadiće hrskave slanine. Što se tiče začinskog bilja, pomiješaj sve što raste na tvom balkonu ili u vrtu. U slast!
Fritata s tikvicama
Sastojci:
- 1 srednja tikvica
- 1 mali luk
- 1 režanj češnjaka
- 6 velikih jaja
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica naribanog parmezana
- malo limunovog soka
- 1 žlica maslaca
- Svježi peršin, bosiljak, vlasac
- žlica limunovog soka
- maslinovo ulje
Postupak:
- Na tavi zagrij žlicu ulja, dodaj nasjeckani luk i češnjak i kratko poprži.
- Tikvicu oguli, naribaj pa iscijedi višak tekućine. Potom je dodaj u tavicu, posoli i popapri i uz miješanje kuhaj nekoliko minuta.
- U zasebnoj posudi umuti jaja s kiselim vrhnjem i još malo soli i papra.
- Smjesu od jaja prelij preko povrća, dobro promiješaj pa peci nekoliko minuta.
- Pospi naribanom parmezanom i ubaci u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peci 10-ak minuta.
- Za to vrijeme nasjeckaj začinsko bilje i pomiješaj ga sa žlicom limunovog soka.
- Pečenu fritatu prelij smjesom začinskog bilja i limuna. Posluži toplo!
Imamo još genijalnih recepata s tikvicama...