Polako ali sigurno krenula je sezona tikvica i patlidžana (iako ih možemo pronaći i tijekom cijele godine), a posebno su ukusni domaći primjerci. Ovaj put smo odlučili zapeći ih kao rolice punjene svježim sirom, sušenim rajčicama, kaparima i svježim ružmarinom.
Koraci za pripremu uistinu su jednostavni u razumljivi, samo treba malo pripaziti pri stavljanju rolica u pleh koje moraju biti posložene tijesno jedna uz drugu da zadrže oblik i da se ne raspadnu.
Ovo jelo, ako kod kuće nemaš sve sastojke ili neke od njih ne preferiraš, podložno je varijacijama: možeš promijeniti sve sastojke, upotrijebi mozzarellu umjesto svježeg sira, dodati šunku ili neko drugo meso, aromatične začine po vlastitom ukusu…
Zapečene rolice od tikvica i patlidžana
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 tikvice (po cca 180 g)
- 2 patlidžana (od cca 250 g)
- 1 žlica kapara
- 80 g sušenih rajčica u ulju
- 500 g svježeg sira (sa 15% mliječne masti)
- 3 žumanjka
- 1 žlica vinskog octa
- svježi ružmarin
- sol i papar
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U međuvremenu operi tikvice i patlidžane te im odreži krajeve. Nareži ih na tanke, duguljaste ploške.
- Ocijedi kapare, kao i rajčice, i pritom sačuvaj ulje. Oboje nasitno nasjeckaj. Ružmarin operi, otresi višak vode, otrgni iglice i nasjeckaj ih. Pomiješaj svježi sir sa žumanjcima, octom, kaparima, rajčicom i ružmarinom pa nadjev posoli i popapri.
- Ploške tikvica i patlidžana tanko premaži kremom od sira, smotaj ih u krug i gusto posloži u vatrostalnu zdjelu tanko premazanu uljem od sušenih rajčica.
- Peci 20-25 minuta dok se lijepo ne zapeče. Rolice ukrasi ružmarinom te ih po želji ponudi uz ostatak kreme od sira. Godit će posluženo uz rižu.