Lava kolač – desert za posebne prigodne i posebne ljude

Thinkstock
Razveseli najmilije jednostavnim desertom koji uvijek ostavlja dubok dojam...
Vidi originalni članak

Lava kolač je vječni hit koji zaista može poslužiti u svim prilikama, od romantičnih objeda do opuštenih večera s najmilijima. Efektan je, priprema nije kompleksna i poslužuje se netom nakon pečenja.

Miksanje smjese i pečenje oduzet će ti samo pola sata, ali imaj na umu da moraš unaprijed pripremiti kuglice od ganachea koje se umeću u sredinu. U slast!

 

čisti užitak Keksići s pistacijom i tamnom čokoladom

 

Sastojci:

  • 160 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
  • 2 jaja + 2 žumanjka
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 110 g maslaca
  • 70 g šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 35 g glatkog brašna

 

čisti užitak! U jednoj posudi pripremi sezonski kolač s jagodama

 

Priprema:

  1. Najprije otopi 60 g čokolade sa 60 ml vrhnja na pari. Dobro promiješaj kako bi sjedinila smjesu pa stavi u hladnjak na barem dva sata. Formiraj šest kuglica od pripremljene smjese i drži ih u hladnjaku.
  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Premaži maslacem ili uljem šest kalupića za souffle ili lava kolač.
  3. Otopi na pari preostalih 100 g čokolade s maslacem. Pusti da se malo ohladi.
  4. Izmiksaj jaja, žumanjke, šećer i vaniliju u pahuljastu smjesu. Umiješaj otopljenu i rashlađenu čokoladu, brašno i promiješaj špatulom. 
  5. Prelij tijesto u kalupe pa u svaki umetni jednu čokoladnu kuglicu.
  6. Peci otprilike 15 minuta, sve dok se vanjski sloj ne stvrdne na dodir. Pusti da odstoje pet minuta u pećnici, a potom ih izvadi.
  7. Oštrim nožem prođi uz rub svakog kalupa, a zatim iskreni kolač na desertni tanjur.

Lava cake ukrasi voćem. U slast!

 

LA VIE SHOBAINE Najjednostavniji kolač od kukuruznog brašna i višanja

Posjeti Gastro.hr