gastro postao
Treba ti doza slatkog? Pripremi odlične keksiće od pistacije i tamne čokolade...
Ima dana kada smo željni slatkog, ali nam u mislima nisu kremaste čokoladne torte i sezonske slastice s voćem, već hrskavi keksići s čokoladom i orašastim plodovima. Nerijetko kombiniramo lješnjake i orahe, obožavamo i slani kikiriki, a među dražima nam je i pistacija.
Od ove ćeš smjese dobiti 12 velikih ili 18 keksa standardne veličine. Najbitnije je da se suzdržiš 10-ak minuta prije degustiranja kako bi se barem malo ohladili i postali hrskaviji.
Sastojci:
- 220 g brašna
- ½ žličice sode
- ¼ žličice praška za pecivo
- 100 g bijelog šećera
- 60 g smeđeg šećera
- 120 g maslaca
- 1 jaje (M)
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
- 70 g nasjeckanih prženih pistacija
- Prstohvat soli
Priprema:
- Izmiksaj maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj jaje.
- Umiješaj prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom, a na kraju dodaj i grubo nasjeckanu pistaciju i tamnu čokoladu.
- Oblikuj čvrstu kuglu, omotaj je plastičnom folijom i stavi u hladnjak na sat vremena.
- Izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, a potom oblikuj 12 kuglica.
- Rasporedi kuglice po limu za pečenje s razmakom do barem pet centimetara. Po želji pospi s malo soli.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva između 10 i 12 minuta. Keksi bi trebali poprimiti malo zlatne boje po rubovima, ali biti mekani. Hlađenjem će postati hrskaviji.
Uživaj!