gastro postao
Zbog ovih se mekanih keksića isplati ponovno upaliti pećnicu...
Priprema smjese za ove slasne keksiće traje samo nekoliko minuta, kao i oblikovanje kuglica. Da sumiramo - za manje ćeš od pola sata pripremiti dvije ture divnih, mekanih keksića s grožđicama.
Izvrsno pristaju uz šalicu čaja, ali nemamo ništa protiv kombiniranja ovih poslastica s drugim napitcima, poput svježe cijeđenog soka od naranče ili kave.
Sastojci:
- 130 g brašna
- ½ žličice sode
- ¼ žličice soli
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g zobenih pahuljica
- 150 g grožđica
Priprema:
- U posudi pomiješaj brašno,cimet, sodu i sol.
- U drugoj posudi izmiksaj maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu. Dodaj jaje i ekstrakt vanilije pa još kratko miksaj.
- Umiješaj sve suhe sastojke, ubaci zobene pahuljice i grožđice pa oblikuj tijesto.
- Tijesto omotaj folijom ili stavi u plastičnu vrećicu i prebaci u hladnjak na barem pola sata.
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Dva lima obloži papirom za pečenje.
- Kuglice tijesta rasporedi po limovima s razmakom od nekoliko centimetara.
- Peci 10-12 minuta, sve dok rubovi ne poprime laganu zlatnu boju.
- Pričekaj par minuta da se malo ohlade, a onda ih prebaci na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili i malo stisnuli.
Čuvaj ih u kutiji s poklopcem na sobnoj temperaturi!