Riječ je o klasičnim američkim keksićima koji su izvana hrskavi, a iznutra mekani. Priprema i pečenje traju maksimalno pola sata, a od ove ćeš smjese napraviti 12 većih keksa.
Ako ti je količina prevelika i ne želiš jesti do iznemoglosti, ostatak tijesta omotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak. Idućeg ga dana samo trebaš izvaditi, pustiti da odstoji 20-ak minuta i ponoviti isti postupak. Smjesu za kekse možeš i zamrznuti, ali u tom slučaju oblikuj kuglice, spremi ih u plastične vrećice sa zatvaračem i čuvaj u zamrzivaču do dva mjeseca.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 120 g omekšalog maslaca
- ½ žličice sode
- ¼ žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g nasjeckane tamne čokolade
- Sol
Priprema:
- Izmiksaj maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj jaje i ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu i prstohvat soli.
- Sjedini sastojke pa umiješaj čokoladne kapljice.
- Pusti da smjesa odstoji pola sata u hladnjaku, pokrivena plastičnom folijom.
- Oblikuj kuglice promjera tri cm i rasporedi ih po limu premazanom maslacem. Ostavi nekoliko centimetara razmaka. Po želji malo posoli.
- Peci 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Dno keksića trebalo bi biti zlatno, a sredina još uvijek mekana.
- Izvadi iz pećnice, pusti da odstoje nekoliko minuta, a potom ih prebaci na rešetku i pričekaj da se u potpunosti ohlade.
OBOŽAVAŠ KEKSE? Baci oko na sljedeće članke: