Inače, ovakve kekse jako volim i moje kuhanje započelo je upravo keksima. To su bili ovakvi dvobojni keksi. Nikad nisam zapisala taj prvi recept, a s vremenom sam ga i mijenjala, nadograđivala i prilagođavala. Nakon svih tih godina došla sam do kombinacije koja je za mene baš onakva kakva treba biti. Ovi keksi su prhki, maslačasti, dovoljno slatki i mirisni.
Umjesto vanilije dodajem im ribano zrno tonke. Ona im daje jedan vrlo nježan, ali specifičan šmek. Tonku možeš mijenjati vanilijom, dapače.
Kao i svi keksi i šah keksi se razmjerno jednostavno pripremaju. Mikser odradi većinu posla, ali kod ovih slaganje kvadratića može biti malo zeznuto. Samo imaj malo strpljenja.
Vrijedi napomenuti da tijesto za kekse možeš čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. U slast!
Sastojci:
- 230 g maslaca
- 120 g šećera
- ¼ žličice ribane tonke
- prstohvat soli
- 350 g brašna
- 2 žlice kakao praha
- 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
- Maslac nareži na kockice i ostavi ga da malo omekša.
- Stavi maslac u zdjelu, dodaj šećer i ribanu tonku i prstohvat soli. Miješaj sve mikserom dok ne dobiješ kremastu, glatku smjesu.
- Dodaj žlicu po žlicu brašna i nastavi miješati mikserom. Nastavi tako dok ne umiješaš sve brašno i dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
- Smjesu podijeli na dva jednaka dijela pa jedan dio odmah rukama umijesi u tijesto. Formiraj ga u disk, omotaj u prozirnu foliju i odloži u hladnjaku.
- Preostaloj mrvičastoj smjesi dodaj dvije žlice kakao praha i kiselo vrhnje pa i njega rukama zamijesi u tijesto, omotaj prozirnom folijom i odloži u hladnjak na pola sata.
- Ohlađena tijesta razvaljaj na pravokutnike debljine oko 0,5 cm.
- Nareži svaki pravokutnik na približno jednake trake širine oko 0,5 cm.
- Slaži jednu pored druge traku svijetlog tijesta, pa traku tamnog tijesta i onda još jednu svijetlog. Zatim na njih složi tamne i svijetle trake, ali tako da svjetla bude na tamnoj i obrnuto. Ponovi sve još jednom kako bi imala tri sloja trakica od tijesta.
- Omotaj sve prozirnom folijom i lagano pritisnite rukama sa svake strane kako bi se tijesto zalijepilo. Zatim sve skupa lagano udari po radnoj plohi da se rubovi poravnaju.
- Odloži ovako zamotano tijesto u zamrzivač na 15 do 20 minuta, ili do mjesec dana ako ne želiš odmah peći kekse.
- Zamrznuto tijesto nareži na ploške debljine oko 0,5 cm, složi ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180°C, 10-12 minuta.
- Pečene kekse izvadi iz pećnice, ohladi i čuvaj u dobro zatvorenoj kutiji.
Još puno recepata čeka te na blogu Cukar!