Špajza 09. svibnja 2021.

Imamo devet savjeta za pripremu odličnih keksića

Imamo devet savjeta za pripremu vrhunskih keksića foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristi ove savjete i rezultati će te oduševiti! Pobrini se samo da količina pripremljenih keksića bude dovoljna za sve

Zatvori oči i zamisli neodoljivi miris slatkih i mekih keksića koji se peku u pećnici... Donosimo ti deset savjeta zbog kojih će tvoji keksići ispasti savršeno - baš svaki put!

Kalup ili lim za pečenje obloži papirom za pečenje

Ne samo da će ti ovaj papir pomoći u tome da tvoj lim za pečenje ostane čist i da njegovo pranje svedeš na svega nekoliko sekundi, on će ti pomoći i u tome da tvoji keksići zadrže oblik dok se peku.

 

Možda vas zanima... Kolačići od banane i oraha spremni za manje od pola sata Recepti

 

Koristi jaja sobne temperature

Bjelanjci i žumanjci sobne temperature lakše se kombiniraju kako bi se dobilo ujednačenije, teksturirano tijesto, što dovodi do nježnog, mekog i laganog keksića. Stoga, pobrini se da jaja odstoje neko vrijeme u kuhinji ili ih na sobnu temperaturu dovedi tako da ih staviš u zdjelicu s toplom vodom na 15 minuta.

Koristi maslac sobne temperature

Ako nije drugačije određeno, u svojim receptima za keksiće uvijek koristi maslac sobne temperature. Takva tekstura maslaca bolje će se pomiješati s ostalim suhim sastojcima.

Također, još jedan trik jest da šećer i maslac izmiksaš zajedno. Ako želiš da tvoji keksići budu identični onima iz vrsnih slastičarnica, pobrini se da šećer i maslac pomiješaš i tučeš zajedno, oko 10 minuta, dok oni ne postanu pahuljasti, a zatim ih kombiniraj s ostalim sastojcima. Ovim postupkom kristali šećera stvaraju mjehuriće zraka što će rezultirati boljom teksturom.

Svježinu keksića sačuvaj uz pomoć komada jabuke

Izbjegni nastanak ustajalih keksića tako da među njih ubaciš i jedan komad jabuke. Ona će osigurati dovoljno vlage i tako zadržati keksiće mekanima i nježnima točno onoliko koliko to i trebaju biti.

 

Možda vas zanima... Odlični kolačići s kremom od vanilije i preljevom od nara Kolumne

 

Svoje keksiće ispeci u kalupu za muffine

Pečenje keksića u kalupima za muffine osigurava zadržavanje oblika jer kalupi ograničavaju tijesto u njegovom širenju. Ako ne voliš tanke, hrskave kekse - svakako iskoristi veće kalupe za muffine. 

Neka tvoj hladnjak bude tajni sastojak kolačića

Omogućavanje tijestu za keksiće da se 'odmori' i odstoji u hladnjaku najmanje četiri sata prije pečenja rezultirat će njihovim kasnijim intenzivnijim okusom, a da ne spominjemo činjenicu da je ohlađeno tijesto puno lakše oblikovati i općenito raditi s njim.

 | Author: Thinkstock Tijesto za klasične kekse s komadićima čokolade; foto: foto: Thinkstock

Nemoj pritiskati brašno prilikom njegova mjerenja

Pritiskanje brašna u mjernu čašu često rezultira prekomjerno brašnastim keksićima koji mogu biti gusti i tvrdi. Umjesto toga, lagano zagrabi brašna u mjernu čašu kako bi bila sigurna da ona nije pretjerano puna.

 

Možda vas zanima... Jaffa cupcakes - omiljeni keksi postali su slasni kolačići Kolumne

 

Provjeri keksiće tijekom pečenja

Dobro je provjeriti kekse otprilike tri minute prije nego što bi oni trebali izaći iz pećnice. Sve se pećnice razlikuju i, nažalost, keksi mogu brzo izgorjeti. Trebali bi imati zlatne rubove, a sredinu bi još uvijek trebala biti mekanija i pomalo sjajna. 

Cilj je izvaditi ih iz pećnice trenutak prije nego što postanu savršeni, jer će se oni i izvan pećnice nastaviti peći zbog visoke unutarnje temperature.

Kontroliraj teksturu keksića bez promjene recepta

Jednostavan način kontrole željene teksture kolačića je izrada većih keksića ako više voliš da su mekani, te oblikovanje manjih ako više preferiraš tvrđe i hrskavije keksiće. Većim komadima tijesta treba više vremena da se ispeku i bit će mekaniji, dok manjim komadima treba kraće vrijeme i bit će nešto hrskaviji. 

 | Author: Shutterstock Priprema keksića s čokoladom; foto: foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.