Zatvori oči i zamisli neodoljivi miris slatkih i mekih keksića koji se peku u pećnici... Donosimo ti deset savjeta zbog kojih će tvoji keksići ispasti savršeno - baš svaki put!
Kalup ili lim za pečenje obloži papirom za pečenje
Ne samo da će ti ovaj papir pomoći u tome da tvoj lim za pečenje ostane čist i da njegovo pranje svedeš na svega nekoliko sekundi, on će ti pomoći i u tome da tvoji keksići zadrže oblik dok se peku.
Koristi jaja sobne temperature
Bjelanjci i žumanjci sobne temperature lakše se kombiniraju kako bi se dobilo ujednačenije, teksturirano tijesto, što dovodi do nježnog, mekog i laganog keksića. Stoga, pobrini se da jaja odstoje neko vrijeme u kuhinji ili ih na sobnu temperaturu dovedi tako da ih staviš u zdjelicu s toplom vodom na 15 minuta.
Koristi maslac sobne temperature
Ako nije drugačije određeno, u svojim receptima za keksiće uvijek koristi maslac sobne temperature. Takva tekstura maslaca bolje će se pomiješati s ostalim suhim sastojcima.
Također, još jedan trik jest da šećer i maslac izmiksaš zajedno. Ako želiš da tvoji keksići budu identični onima iz vrsnih slastičarnica, pobrini se da šećer i maslac pomiješaš i tučeš zajedno, oko 10 minuta, dok oni ne postanu pahuljasti, a zatim ih kombiniraj s ostalim sastojcima. Ovim postupkom kristali šećera stvaraju mjehuriće zraka što će rezultirati boljom teksturom.
Svježinu keksića sačuvaj uz pomoć komada jabuke
Izbjegni nastanak ustajalih keksića tako da među njih ubaciš i jedan komad jabuke. Ona će osigurati dovoljno vlage i tako zadržati keksiće mekanima i nježnima točno onoliko koliko to i trebaju biti.
Svoje keksiće ispeci u kalupu za muffine
Pečenje keksića u kalupima za muffine osigurava zadržavanje oblika jer kalupi ograničavaju tijesto u njegovom širenju. Ako ne voliš tanke, hrskave kekse - svakako iskoristi veće kalupe za muffine.
Neka tvoj hladnjak bude tajni sastojak kolačića
Omogućavanje tijestu za keksiće da se 'odmori' i odstoji u hladnjaku najmanje četiri sata prije pečenja rezultirat će njihovim kasnijim intenzivnijim okusom, a da ne spominjemo činjenicu da je ohlađeno tijesto puno lakše oblikovati i općenito raditi s njim.
Nemoj pritiskati brašno prilikom njegova mjerenja
Pritiskanje brašna u mjernu čašu često rezultira prekomjerno brašnastim keksićima koji mogu biti gusti i tvrdi. Umjesto toga, lagano zagrabi brašna u mjernu čašu kako bi bila sigurna da ona nije pretjerano puna.
Provjeri keksiće tijekom pečenja
Dobro je provjeriti kekse otprilike tri minute prije nego što bi oni trebali izaći iz pećnice. Sve se pećnice razlikuju i, nažalost, keksi mogu brzo izgorjeti. Trebali bi imati zlatne rubove, a sredinu bi još uvijek trebala biti mekanija i pomalo sjajna.
Cilj je izvaditi ih iz pećnice trenutak prije nego što postanu savršeni, jer će se oni i izvan pećnice nastaviti peći zbog visoke unutarnje temperature.
Kontroliraj teksturu keksića bez promjene recepta
Jednostavan način kontrole željene teksture kolačića je izrada većih keksića ako više voliš da su mekani, te oblikovanje manjih ako više preferiraš tvrđe i hrskavije keksiće. Većim komadima tijesta treba više vremena da se ispeku i bit će mekaniji, dok manjim komadima treba kraće vrijeme i bit će nešto hrskaviji.