gastro postao
Razveseli najmilije jednostavnim desertom koji uvijek ostavlja dubok dojam...
Lava kolač je vječni hit koji zaista može poslužiti u svim prilikama, od romantičnih objeda do opuštenih večera s najmilijima. Efektan je, priprema nije kompleksna i poslužuje se netom nakon pečenja.
Miksanje smjese i pečenje oduzet će ti samo pola sata, ali imaj na umu da moraš unaprijed pripremiti kuglice od ganachea koje se umeću u sredinu. U slast!
Sastojci:
- 160 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 60 ml slatkog vrhnja
- 110 g maslaca
- 70 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 35 g glatkog brašna
Priprema:
- Najprije otopi 60 g čokolade sa 60 ml vrhnja na pari. Dobro promiješaj kako bi sjedinila smjesu pa stavi u hladnjak na barem dva sata. Formiraj šest kuglica od pripremljene smjese i drži ih u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Premaži maslacem ili uljem šest kalupića za souffle ili lava kolač.
- Otopi na pari preostalih 100 g čokolade s maslacem. Pusti da se malo ohladi.
- Izmiksaj jaja, žumanjke, šećer i vaniliju u pahuljastu smjesu. Umiješaj otopljenu i rashlađenu čokoladu, brašno i promiješaj špatulom.
- Prelij tijesto u kalupe pa u svaki umetni jednu čokoladnu kuglicu.
- Peci otprilike 15 minuta, sve dok se vanjski sloj ne stvrdne na dodir. Pusti da odstoje pet minuta u pećnici, a potom ih izvadi.
- Oštrim nožem prođi uz rub svakog kalupa, a zatim iskreni kolač na desertni tanjur.
Lava cake ukrasi voćem. U slast!