Lignje punjene orzom i blitvom

Dorotea Orlović
Dok lignje i blitva podsjećaju na ljeto, na njegovu lakoću i laganost, dodatkom orza ili ječma, još kako bi se sjevernije reklo ričeta, jelu daje notu zasitnosti i konkretnosti.
Vidi originalni članak

Ma koliko proturječno i različito djelovalo, djeluje u kombinaciji i zaokružuje jelo. Pa ako se želite zaigrati, evo recepta!

 

Fino i na žlicu Lignje i ječam vole se u gustom morskom gulašu


Sastojci:

  • 1 kg lignji
  • 5 dag ječma
  • 1 kg blitve (10 dag sam iskoristila za punjenje)
  • 2 režnja češnjaka
  • pola dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Sasvim novo ruho klasika Morski bolognese od lignji i tajnog sastojka


Priprema:

  1. Lignje očistite, odvojene glave ili krakove popržite na maslinovom ulju,dodajte malo češnjaka, pa sve podlijte bijelim vinom.
  2. Kad vino ispari dodajte već skuhani orzo (operete ga dobro i kuhate oko 20 min) i već kuhanu blitvu (pazite da vam nije prekuhana).
  3. Možete dodati i pršuta, ako vam je malo do težine, ali pripazite na soljenje. Ako je prevodeno i nekompaktno, dodajte malo prezli ili krušnih mrvica.
  4. Smjesom napunite lignje, otvor zatvorite čačkalicom.
  5. Napunjene lignje stavite na lim za pečenje i pecite oko 20 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Bolje ne može Nove ideje za jela s obožavanim lignjama

 

Za prilog predlažemo blitvu, ali ni krumpir salata ili pomfrit bi bili sasvim dobro rješenje, uživajte!


 

Posjeti Gastro.hr