Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina!

Shutterstock Ljutenica
Ljutenica je pikantni prilog od povrća u kojem su ljute papričice glavne zvijezde. Po teksturi je slična ajvaru, a tradicionalno potječe iz Bugarske gdje je, osim uz meso (posebno ono s roštilja) vole čak i namazanu na kruh
Vidi originalni članak

Voliš li ajvar, onda će ti se ova tri recepta za ljutenicu posebno svidjeti. Naime, iako je po teksturi i ukusu slična ajvaru, ipak je nešto ljućeg ukusa što je čini savršenim dodatkom mesnim jelima tijekom cijele godine. Ljutenicu posebno vole u Bugarskoj, a najčešće se radi od paprike, mrkve, patlidžana, crnog i bijelog luka i rajčica - uz dodatak biljnog ulja, šećera, soli i papra.

Baš poput ajvara i pinđura, sprema se tijekom jeseni, a za razliku od svima omiljenog ajvara ljutenica se može pripremati i od termički neobrađene paprike. Naš je savjet da je spremite u manje staklenke, a kada ih otvorite držite ih obavezno u hladnjaku.

Food and Mood 10 savjeta za najkremastiji pečeni ajvar i recept!

Najjednostavnija ljutenica

Sastojci:

  • 3 kg crvenih zrelih rajčica
  • ½ kg ljutih papričica
  • 2 dl ulja
  • 2 dl octa
  • žlica papra u zrnu
  • žlica soli
  • mala šalica šećera
  • vezica peršina
  • 3 – 4 lista lovora
  • veća glavica češnjaka

Priprema:

  1. Rajčice operi i obari vrelom vodom pa neka odstoje u njoj oko pola sata. Oguli ih i nasitno nasjeckaj. Kuhaj rajčice, bez ikakvih dodataka, 30 minuta.
  2. Papričice operi, odstrani im peteljke, jednom ih bocni vilicom pa ih kuhaj u octu, ulju, papru i šećeru 15 minuta.
  3. Zajedno sa sokom u kojem su se kuhale dodaj ih rajčicama pa sve zajedno kuhaj još 30 minuta.
  4. Na kraju umiješaj krupnije nasjeckan češnjak, sol, peršin, lovorov list pa kuhaj još nekoliko minuta (možeš isključiti ploču štednjaka). Dobro promiješaj.
  5. Zagrij staklenke u pećnici (na 100 Celzijevih stupnjeva) pa ih napuni vrućom ljutenicom. Zatvori ih I dobro umotaj u deku. Ostavi ih da odstoje 24 sata pa izvadi iz deke.

top 10 Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati

Ljutenica – 2. način

Sastojci:

  • 1 kg ljutih papričica
  • 5 kg rajčica
  • 400 ml ulja
  • vezica peršina
  • po jedna manja šalica octa I šećera
  • sol

Priprema:

  1. Papričice nareži i poprži na ulju. Oguli i nasjeckaj rajčice pa ih dodaj papričicama. Prži dok rajčice ne omekšaju.
  2. Na kraju dodaj nasjeckani celer, peršin i ocat te šećera i soli po želji.

RAPSODIJA OKUSA Top 3 namaza od crvene paprike koje obožavamo

Ljutenica – 3. način

Sastojci:

  • 500 g ljutih papričica
  • 3 – 4 kg mrkve
  • 7 – 9 glavica češnjaka
  • 2 vezice peršina
  • 15 žlica alkoholnog octa
  • 2 žlice ulja
  • ½ vrećice konzervansa (oko 2,5 g)

Priprema:

  1. Mrkvu i ljute papričice očisti i nareži na ploške. Češnjak i peršin nasjeckaj što sitnije. Smjesu stavi u veći lonac i dobro promiješaj. Posoli po ukusu. Dodaj ocat, ulje i konzervans.
  2. Ponovno sve izmiješaj i ostavi da odstoji oko 10 sati uz povremeno miješanje. Napuni čiste staklenke do vrha pa obavezno stavi plastične pritiskivače. Staklenke dobro zatvori i čuvaj na hladnome mjestu oko 30 dana.
Posjeti Gastro.hr