Kolumne 21. rujna 2020.

Deset savjeta za najkremastiji pečeni ajvar i recept!

FoodAndMood
gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li znati kako napraviti savršen domaći ajvar? Ovaj članak će vam otkriti najvažnija iskustva i savjete iz prakse istinske ljubiteljice ajvara.

Postoji li išta što još nije ispričano o ajvaru, tom miljeniku svih generacija u obitelji, kralja zimnice čijem okusu se iznova veselimo svake godine? U mojoj obitelji radi se već godinama i, iako smo već skupili puno iskustva u pravljenju ajvara, svake godine zabilježimo neki novi dobar savjet i iskustvo.

 

 | Author: FoodAndMood FoodAndMood

 

Zato s vama danas dijelim recept za vrlo kremasti, pečeni ajvar koji moja obitelj i prijatelji obožavaju! Puno njih me i godinama poslije nakon što su ga isprobali znalo pitati: “Jooj, imaš ti još onog svog ajvara? Kako je to dobro bilo!”

Uz recept, donosim vam i 10 savjeta s kojima ćete garantirano dobiti najukusniji i najkremastiji pečeni ajvar svih vremena! 

Slasne recepte naše kolumnistice Mateje pronađite na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Integralne američke palačinke sa sezonskim bobicama Kolumne Možda vas zanima... Ovo još niste probali: Cheesecake s kupinama Kolumne

 

 | Author: FoodAndMood FoodAndMood

 

Idemo redom:

  1. Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite.
  2. Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.
  3. Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore.
  4. Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite ju.
  5. Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini imajte posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste. Znam da ćete doći u napast, ali nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi!
  6. U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očistite.
  7. Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.
  8. Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, okus ničime više nećete moći poboljšati.
  9. Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 min kuhanja.
  10. Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata, zato budite strpljivi.

 

 | Author: FoodAndMood FoodAndMood

Recept za nekih 15-20 većih staklenki:

  • 30 kg crvene rog paprike
  • 9 kg ljubičastih patlidžana
  • 2,5 - 3 l suncokretovog ulja
  • 3 glavice češnjaka
  • 9-10 žlica soli
  • 5 žlica alkoholnog octa
  • 1-2 žlice šećera (po potrebi)
  • Nekoliko ljutih papričica (po želji)

Priprema:

  1. Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite peći. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te pustite da se upari nekih 15-20 min. Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice. Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke.
  2. Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi. Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.
  3. U posudu u kojoj ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri,  a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2-3 dcl.
  4. Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani češnjak. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postupno pa kušajte u međuvremenu.
  5. Sol možete početi dodavati pomalo zadnjih 30-45 min, a ocat i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta. Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.
  6. Ajvar je kuhan nakon 2 do maksimalno 3 sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak i pustite da se ohlade do kraja. 
  7. Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Mala napomena!

Količina ajvara koju ćete dobiti može varirati ovisno o tome koliko dugo ste ajvar kuhali, koliko ulja ste dodali i kakve kvalitete je povrće koje koristite. S ovim receptom možete dobiti od 15 do 20 većih staklenki ajvara.

Dobar tek!

 | Author: FoodAndMood FoodAndMood

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • dana11042005 11:37 24. Rujan 2020.

    Ja priznam samo ajvar od kuhanih paprika i patliđana! Meni od pečenih nije ukusan