Luk i poriluk kao zvijezde lisnatih i prhkih pita

Fillvlad/Pexels
U gastronomiji su i luk i poriluk savršeni jer ih možemo kuhati, pržiti, pirjati, peći, pa čak i pohati! Ovaj put donosimo 3 recepta za sve koji vole pite: za lisnate tortice s porilukom, za prhku pitu s lisičicama i lukom te za lisnatu pitu s porilukom i lososom
Vidi originalni članak

Pogledaš li detaljnije francuske kuharice, sasvim sigurno ćeš primijetiti kako gotovo da i nema recepta u kojem se ne spominju luk i(li) poriluk. Čak i u tijestu za palačinke, raznim varivima, pa sve do slastica i sočnih pita od lisnatog i prhkog tijesta.

Luk i poriluk nemaju samo posebnu aromu, nego obiluju i velikom količinom hranjivih tvari. Nije ni čudo što su ih jeli čak i graditelji legendarnih piramida u vrijeme egipatskih faraona. Iz luka i poriluka su crpili snagu i ostajali zdravi. Unatoč niskom kaloričnom sadržaju imaju i vrlo dobre prehrambene značajke. Vitamin C pruža ne samo snagu, već osigurava da je imunološki sustav u izvrsnom stanju. Kalcij, magnezij, fosfor... - ovo su samo neke od vrijednosti poriluka koje čuvaju naše zdravlje.

U gastronomiji su i luk i poriluk (iako ovaj potonji možda i nepravedno zapostavljen) savršeni jer ih možemo i kuhati i pržiti, pirjati, peći, pa čak i pohati! Za ovaj put pripremili smo 3 recepta za sve koji vole pite: za lisnate tortice s porilukom, za prhku pitu s lisičicama i lukom te za lisnatu pitu s porilukom i lososom.

Lisnate tortice s porilukom

Sastojci:

  • 450 g lisnatog tijesta        
  • 4-5 poriluka
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 80 g parmezana
  • sol i papar
  • muškatni oraščić
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema:

  1. Otopi 450 g lisnatog tijesta. Očisti, operi i nareži na kolutiće 4-5 poriluka pa ih kuhaj u slanoj kipućoj vodi 6 min. Isperi ih i ocijedi. Umuti 2 jaja sa 200 g vrhnja za kuhanje i 80 g naribanog parmezana pa smjesu začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  2. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i izreži 6 krugova pa ih stavi u 6 namašćenih okruglih kalupa (promjera 12 cm). Rubove malo zadigni i natisni uz rub kalupa. Višak tijesta koji strši preko ruba odreži.
  3. Pospi tortice s 2 žlice krušnih mrvica, po tome raspodijeli poriluk, prelij jajima s vrhnjem i peci 20-25 min.
  4. Uz ovo jelo svakako ponudi svježu zelenu salatu.

što kuhaš? Slasna tjestenina s porilukom i slaninom za brzinski ručak

Prhka pita s lisičicama i lukom

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 50 ml vode
  • sol i papar
  • 2 češnja čečnjaka
  • vezica mladog luka
  • žlica maslaca
  • 3 jaja
  • 150 g  creme fraiche (ili gušćeg vrhnja za kuhanje)
  • 100 ml mlijeka
  • 400 g lisičica
  • 50 g nemasne dimljene slanine
  • 50 g rajčica iz ulja

Priprema:

  1. Umijesi glatko tijesto od brašna, hladnog maslaca, malo soli i 50 ml vode pa ga pokrivenog ostavi u hladnjaku 30 minuta. Za to vrijeme nasjeckaj 2 češnja češnjaka te na kolutiće nareži vezicu mladog luka.
  2. Češnjak i mladi luk pirjaj na žlici maslaca oko 3 minute. Umuti 3 jaja, 150 g creme fraiche i 100 ml mlijeka pa začini solju i paprom. U to umiješaj češnjak i mladi luk.
  3. Očisti i ovisno o veličini raspolovi lisičice. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. Gljive prži oko 1 min na žlici maslaca pa ih posoli i popapri.
  4. Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj u pravokutnik, položi u duguljasti valoviti kalup 15 x 30 cm) , po tijestu posloži lisičice, prelij mješavinom luka i jaja s vrhnjem te peci 30 min.
  5. U međuvremenu na trakice nareži i lagano poprži 50 g slaninu. Nasjeckaj i 50 g rajčica iz ulja pa pečenu pitu ukrasi pripremljenom slaninom, rajčicama i peršinom.

odličan izbor Slasni popečci od brokule, krumpira, poriluka i sira

 

Lisnata pita s porilukom i lososom

Sastojci:

  • 300 g lisnatog tijesta
  • 1 veći poriluk
  • 2 žlice ulja
  • 200 g dimljenog lososa
  • 3 jaja
  • 150 g creme fraiche
  • 300 g vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • sok od limuna

Priprema:

  1. Otopi lisnato tijesto. Očisti i operi te nareži na kolutiće poriluk pa ga pirjaj na 2 žlice ulja oko 5 min. Istrgaj na manje komade dimljeni losos (u tankim ploškama).
  2. Umuti jaja sa creme fraiche i vrhnjem za kuhanje pa smjesu začini solju, paprom i žlicom soka od limuna.
  3. Otopljeno lisnato tijesto razvaljaj u plehu promjera 35 x 35 cm pa ostavi da odstoji nekoliko minuta.
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto okruglo izreži i položi u namašćeni okrugli kalup (promjera 28 cm). Rubove malo zadigni i natisni uz rub kalupa. Po tijestu raspodijeli poriluk i losos, prelij jajima s vrhnjem i peci 35-40 minuta.
Posjeti Gastro.hr