Recepti 01. veljače 2021.

Slasna tjestenina s porilukom i slaninom za brzinski ručak

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kremasta tjestenina s porilukom i slaninom, uz dodatak parmezana i vrhnja za puni okus, osvojit će te na prvi zalogaj...

Ukusna, kremasta tjestenina u umaku od poriluka i slanine odličan je brzinski ručak. Poriluk tjestenini daje neobičan, pomalo slatkasti okus, a odlično se kombinira s hrskavom, prženom slaninom. 

Pri kupovini izaberi poriluk sa svježim zelenim lišćem; izbjegavaj onaj s uvelim ili žutim vrhovima. Prije kuhanja, poriluk dobro očisti i operi. 

 

Možda vas zanima... Gordon Ramsay otkriva tajnu savršeno kuhane tjestenine Recepti

 

Imaj na umu da su sastojci dostatni za dva serviranja pa ih prilagodi svojim potrebama. Dobar tek!

Sastojci: 

  • 1 žlica maslaca
  • 6 kriški slanine izrezane na komadiće
  • 2 srednja poriluka (oprana i narezana)
  • Sol i papar
  • 180 g slatkog vrhnja
  • 1/2 žličice sušene majčine dušice
  • 250 g tjestenina
  • 3/4 šalice parmezana
  • 1-2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

 

Možda vas zanima... Savršeno kremasta (i brza) tjestenina s tunom i graškom Recepti

 

Priprema: 

  1. Zagrij maslac u tavi na umjerenoj vatri. Dodaj slaninu i prži ju dok ne postane hrskava, otprilike pet minuta.
  2. Slanini dodaj poriluk te sve začini solju i paprom. Pirjaj poriluk pet minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. 
  3. Dodaj vrhnje i timijan te po potrebi malo vode. Prokuhaj, smanji vatru i pirjaj povremeno miješajući dok se umak ne zgusne, pet do osam minuta.
  4. U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente, prema uputama na pakiranju.
  5. Procijedi tjesteninu te ostavi jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala tjestenina.
  6. Kuhanu tjesteninu, parmezan i jednu šalicu tekućine dodaj u umak. Dobro izmiješaj. 
  7. Tjesteninu posluži uz svježe naribani parmezan i ukrasi nasjeckanim svježim peršinom.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.