Pogledaš li detaljnije francuske kuharice, sasvim sigurno ćeš primijetiti kako gotovo da i nema recepta u kojem se ne spominju luk i(li) poriluk. Čak i u tijestu za palačinke, raznim varivima, pa sve do slastica i sočnih pita od lisnatog i prhkog tijesta.
Luk i poriluk nemaju samo posebnu aromu, nego obiluju i velikom količinom hranjivih tvari. Nije ni čudo što su ih jeli čak i graditelji legendarnih piramida u vrijeme egipatskih faraona. Iz luka i poriluka su crpili snagu i ostajali zdravi. Unatoč niskom kaloričnom sadržaju imaju i vrlo dobre prehrambene značajke. Vitamin C pruža ne samo snagu, već osigurava da je imunološki sustav u izvrsnom stanju. Kalcij, magnezij, fosfor... - ovo su samo neke od vrijednosti poriluka koje čuvaju naše zdravlje.
U gastronomiji su i luk i poriluk (iako ovaj potonji možda i nepravedno zapostavljen) savršeni jer ih možemo i kuhati i pržiti, pirjati, peći, pa čak i pohati! Za ovaj put pripremili smo 3 recepta za sve koji vole pite: za lisnate tortice s porilukom, za prhku pitu s lisičicama i lukom te za lisnatu pitu s porilukom i lososom.
Lisnate tortice s porilukom
Sastojci:
- 450 g lisnatog tijesta
- 4-5 poriluka
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 80 g parmezana
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 2 žlice krušnih mrvica
Priprema:
- Otopi 450 g lisnatog tijesta. Očisti, operi i nareži na kolutiće 4-5 poriluka pa ih kuhaj u slanoj kipućoj vodi 6 min. Isperi ih i ocijedi. Umuti 2 jaja sa 200 g vrhnja za kuhanje i 80 g naribanog parmezana pa smjesu začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i izreži 6 krugova pa ih stavi u 6 namašćenih okruglih kalupa (promjera 12 cm). Rubove malo zadigni i natisni uz rub kalupa. Višak tijesta koji strši preko ruba odreži.
- Pospi tortice s 2 žlice krušnih mrvica, po tome raspodijeli poriluk, prelij jajima s vrhnjem i peci 20-25 min.
- Uz ovo jelo svakako ponudi svježu zelenu salatu.
Prhka pita s lisičicama i lukom
Sastojci:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 50 ml vode
- sol i papar
- 2 češnja čečnjaka
- vezica mladog luka
- žlica maslaca
- 3 jaja
- 150 g creme fraiche (ili gušćeg vrhnja za kuhanje)
- 100 ml mlijeka
- 400 g lisičica
- 50 g nemasne dimljene slanine
- 50 g rajčica iz ulja
Priprema:
- Umijesi glatko tijesto od brašna, hladnog maslaca, malo soli i 50 ml vode pa ga pokrivenog ostavi u hladnjaku 30 minuta. Za to vrijeme nasjeckaj 2 češnja češnjaka te na kolutiće nareži vezicu mladog luka.
- Češnjak i mladi luk pirjaj na žlici maslaca oko 3 minute. Umuti 3 jaja, 150 g creme fraiche i 100 ml mlijeka pa začini solju i paprom. U to umiješaj češnjak i mladi luk.
- Očisti i ovisno o veličini raspolovi lisičice. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. Gljive prži oko 1 min na žlici maslaca pa ih posoli i popapri.
- Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj u pravokutnik, položi u duguljasti valoviti kalup 15 x 30 cm) , po tijestu posloži lisičice, prelij mješavinom luka i jaja s vrhnjem te peci 30 min.
- U međuvremenu na trakice nareži i lagano poprži 50 g slaninu. Nasjeckaj i 50 g rajčica iz ulja pa pečenu pitu ukrasi pripremljenom slaninom, rajčicama i peršinom.
Lisnata pita s porilukom i lososom
Sastojci:
- 300 g lisnatog tijesta
- 1 veći poriluk
- 2 žlice ulja
- 200 g dimljenog lososa
- 3 jaja
- 150 g creme fraiche
- 300 g vrhnja za kuhanje
- sol i papar
- sok od limuna
Priprema:
- Otopi lisnato tijesto. Očisti i operi te nareži na kolutiće poriluk pa ga pirjaj na 2 žlice ulja oko 5 min. Istrgaj na manje komade dimljeni losos (u tankim ploškama).
- Umuti jaja sa creme fraiche i vrhnjem za kuhanje pa smjesu začini solju, paprom i žlicom soka od limuna.
- Otopljeno lisnato tijesto razvaljaj u plehu promjera 35 x 35 cm pa ostavi da odstoji nekoliko minuta.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tijesto okruglo izreži i položi u namašćeni okrugli kalup (promjera 28 cm). Rubove malo zadigni i natisni uz rub kalupa. Po tijestu raspodijeli poriluk i losos, prelij jajima s vrhnjem i peci 35-40 minuta.