Slasni i masni... hercegovački uštipci

Sanjin Strukić/PIXSELL Slasno i masni hercegovački uštipci
U tradiciji su se hercegovački uštipci pripremali bez jaja i bez vrhnja, ali čep rakije lozovače nije se smio izostaviti. Ovo jednostavno jelo od prženog tijesta rado se jede i danas, i to ne samo na Fašnik
Vidi originalni članak

Uz krafne i fritule na sto načina i varijanti, hrskave kroštule, langošice, poderane gaće…, još jedan masni i slasni zalogaj u vrijeme karnevala definitivno su i hercegovački uštipci. U tradiciji, pravili su se od jednostavnih sastojaka, često i bez jaja, no uvijek su bili ukusni, a moglo ih se jesti same ili uz neki slani ili slatki dodatak. Takvi, jednostavni a ukusni su i danas.

 

zarazno fino Uštipci s tikvicama - odlična grickalica za svaku priliku

 

Naravno, stari Hercegovci sigurno nisu imali Nutellu ili neki sličan namaz, no priznajemo da bismo mi njome rado namazali hercegovačke uštipke, a vjerujemo da su jednako ukusni i s marmeladom, malo pršuta i/ili sira… Hercegovački uštipci se prema tradicionalnom receptu pripremaju samo od brašna, soli, vode i rakije lozovače, no voda se može zamijeniti kiselim vrhnjem, mlijekom ili mileramom, a u receptu koji donosimo navedena su kao sastojak i – jaja.

Da napraviš ovu finu karnevalsku poslasticu trebat će ti oko pola sata, a navedena količina bit će dovoljna za 8 porcija od kojih svaka iznosi oko 400 kalorija. Hercegovački uštipci jednostavno se pripremaju, i može ih bez problema napraviti i kulinarski početnik.

Hercegovački uštipci

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 2 dl kiselog vrhnja sa 20 % mliječne masti
  • 1 žličica soli
  • 2,5 dcl biljnog ulja
  • 1 žlica (ili 1 čep) rakije

 

La Vie Shobaine Uštipci s bananom brzo nestaju s tanjura

 

Postupak:

  1. Pjenasto umiješaj jaja i dodaj im brašno i sol. Postupno dodaj umućeno kiselo vrhnje, koje je prethodno bilo na sobnoj temperaturi. Neka smjesa bude dovoljno gusta, da se može grabiti žlicom.
  2. Zagrij ulje u dubokoj tavi i žlicom sipaj smjesu te prži uštipke s jedne i druge strane.
  3. Savjet više:
  4. Bitno je pripaziti na temperaturu ulja – ono ne smije biti prevruće kako uštipci ne bi prerano dobili tamnu boju, a iznutra ostali sirovi.
  5. Dobro je prilikom prženja uštipaka uvijek imati pri ruci malo vode – ako se tijesto previše zgusne, da ga možeš razrijediti.

 

Slasne ideje! Nježan oslić idealan je za pite, uštipke i juhe

 

Posjeti Gastro.hr