Napravi panettone muffine - najtraženiju slasticu ovih blagdana!

Shutterstock ;Iznenadi ukućane neodoljivim mini verzijama Panettonea!
Iznenadi ukućane neodoljivim mini verzijama Panettonea!
Vidi originalni članak

Panettone je možda najpoznatija božićna slastica Europe i vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj on ne zauzima počasno mjesto blagdanskog stola. Panettone je u stvari slatki kruh s kandiranom narančinom koricom i grožđicama, neodoljivog mirisa i okusa.

Popularni kuhar Jamie Oliver pripremio je mini verzije panettonea u obliku muffina koje svakako moraš isprobati! Budući da je Božić doslovno iza ugla, donosimo ti ovaj recept kako bi uživala u najslađim i najukusnijim zalogajima. 

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 2 x 5 g vrećice suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja 
  • Maslinovo ulje
  • 3 žumanjka 
  • 1 žličica paste od vanilije 
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g sušenog voća i grožđica 
  • 100 g miješane korice limuna i naranče
  • 50 g badema u listićima

Priprema:

  1. Ako koristiš električni mikser, postavi ga s nastavkom za miješanje tijesta.
  2. Pomiješaj brašno i kvasac s 1½ žličicom soli. Zagrij i postupno umiješaj mlijeko, a zatim 3 jaja, dok se ne sjedine.
  3. Alternativno, možeš mijesiti ručno 10 do 15 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  4. Malo naulji veliku zdjelu, stavi tijesto unutra, pokrij i ostavi da se diže na toplom 1 do 1½ sat, dok se ne udvostruči.
  5. Izvadi tijesto iz posude, a zatim umiješaj žumanjke, vaniliju i šećer.
  6. Kada su se svi sastojci sjedinili, dodaj maslac i fomiraj glatko tijesto. Mijesi još 10 minuta. Korištenje električnog miksera uvelike će olakšati ovaj korak.
  7. Ponovno poklopi i ostavi na toplom 1 sat dok se tijesto ne udvostruči.
  8. Obloži 2 pleha s 15 papirnatih kalupa za muffine. 
  9. Očisti naranče i limun.
  10. Izvadi tijesto iz posude i izvadi zrak iz tijesta tako što ćeš ga brzo mijesiti. Umiješaj nasjeckano sušeno voće, grožđice i koricu limuna i naranče. 
  11. Od tijesta oblikuj 15 loptica i stavi ih u kalupe za muffine. Pokrij i ostavi da se dižu na toplom 20 minuta.
  12. Zagrij pećnicu na 200 ºC (nemoj koristiti ventilator).
  13. Premaži muffine preostalim razmućenim jajetom i pospi ih bademima u listićima.
  14. Peci ih 15 do 20 minuta dok se ne dignu i ne porumene.

Napomena: Drugo dizanje možeš napraviti u hladnjaku preko noći. Ujutro tijesto izvadi i ostavi da odstoji 30 minuta, a zatim nastavi s receptom.

Uživaj!

Oduševit će te i sljedeći blagdanski recepti:

Samo jedan griz Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

omiljeni desert Najsočniji čupavci - jedemo ih kad god se zaželimo

okus doma Slatke breskvice za blagdanski stol

 

Posjeti Gastro.hr