Panettone je možda najpoznatija božićna slastica Europe i vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj on ne zauzima počasno mjesto blagdanskog stola. Panettone je u stvari slatki kruh s kandiranom narančinom koricom i grožđicama, neodoljivog mirisa i okusa.
Popularni kuhar Jamie Oliver pripremio je mini verzije panettonea u obliku muffina koje svakako moraš isprobati! Budući da je Božić doslovno iza ugla, donosimo ti ovaj recept kako bi uživala u najslađim i najukusnijim zalogajima.
Panettone muffini
Sastojci:
- 550 g glatkog brašna
- 2 x 5 g vrećice suhog kvasca
- 200 ml mlijeka
- 4 velika jaja
- Maslinovo ulje
- 3 žumanjka
- 1 žličica paste od vanilije
- 100 g šećera
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 2 naranče
- 1 limun
- 100 g sušenog voća i grožđica
- 100 g miješane korice limuna i naranče
- 50 g badema u listićima
Priprema:
- Ako koristiš električni mikser, postavi ga s nastavkom za miješanje tijesta.
- Pomiješaj brašno i kvasac s 1½ žličicom soli. Zagrij i postupno umiješaj mlijeko, a zatim 3 jaja, dok se ne sjedine.
- Alternativno, možeš mijesiti ručno 10 do 15 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.
- Malo naulji veliku zdjelu, stavi tijesto unutra, pokrij i ostavi da se diže na toplom 1 do 1½ sat, dok se ne udvostruči.
- Izvadi tijesto iz posude, a zatim umiješaj žumanjke, vaniliju i šećer.
- Kada su se svi sastojci sjedinili, dodaj maslac i fomiraj glatko tijesto. Mijesi još 10 minuta. Korištenje električnog miksera uvelike će olakšati ovaj korak.
- Ponovno poklopi i ostavi na toplom 1 sat dok se tijesto ne udvostruči.
- Obloži 2 pleha s 15 papirnatih kalupa za muffine.
- Očisti naranče i limun.
- Izvadi tijesto iz posude i izvadi zrak iz tijesta tako što ćeš ga brzo mijesiti. Umiješaj nasjeckano sušeno voće, grožđice i koricu limuna i naranče.
- Od tijesta oblikuj 15 loptica i stavi ih u kalupe za muffine. Pokrij i ostavi da se dižu na toplom 20 minuta.
- Zagrij pećnicu na 200 ºC (nemoj koristiti ventilator).
- Premaži muffine preostalim razmućenim jajetom i pospi ih bademima u listićima.
- Peci ih 15 do 20 minuta dok se ne dignu i ne porumene.
Napomena: Drugo dizanje možeš napraviti u hladnjaku preko noći. Ujutro tijesto izvadi i ostavi da odstoji 30 minuta, a zatim nastavi s receptom.
Uživaj!
Oduševit će te i sljedeći blagdanski recepti: