Ugodni i topli mirisi kolača koji ispunjavaju dom u predbožićno vrijeme u trenu nas mogu oraspoložiti i probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo. Visoko na listi omiljenih blagdanskih kolača nalaze se breskvice, jedna od najpoznatijih tradicionalnih slastica.
Složit ćeš se s nama, teško je zamisliti Božić bez ovih slatkih, ukusnih i mirisnih kolačića koje se generacijama pripremaju u našim domovima. Ovog Božića pripremi ih prema receptu naših mama (i baka) i uživaj u mirisima i okusima djetinjstva.
Prhke i mirisne breskvice
Sastojci - za tijesto:
- 3 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 200 ml ulja
- 500 g oštrog brašna
- 1/2 većeg limuna, naribana korica
- 3 žlice mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Sastojci - za punjenje:
- 250 g džema od šljiva
- 100 g džema od šipka
- mrvice izdubljenih breskvica
- malo ruma
Sastojci - za ukrašavanje:
- ekstrakt jagode razrijeđen u vodi
- sitni kristalni šećer
Postupak:
- U veliku zdjelu stavi brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna.
- Jaja izmiksaj sa šećerom i uljem.
- U smjesu s brašnom dodaj izmiksana jaja te umijesi meko tijesto.
- Pripremljeno tijesto oblikuj u štrucu, stavi ga na pobrašnjeni tanjur, a zatim u hladnjak na pola sata.
- Nakon što odstoji, premijesi ga na pobrašnjenoj dasci, odreži komad koji ćeš rukama razvaljati u dugi valjak pa rezuckati komadiće kao za njoke.
- Komadiće oblikuj u kuglice i slaži na pleh obložen papirom za pečenje. Imaj na umu da će kuglice poprilično narasti tijekom pečenja.
- Peci ih na 180 stupnjeva Celzijevih 10 do 15 minuta, odnosno dok blago ne porumene.
- Pečene breskvice, odnosno polovice breskvica pažljivo izdubi pomoću vrha nožića.
- Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica, džema od šljiva i šipka te ruma pripremi punjenje.
- Izdubljene polovice breskvica napuni do ruba.
- Spajaj polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice.
- Pripremljene breskvice umači u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim ih uvaljaj u kristalni šećer.
Isprobaj i sljedeće recepte: