Recepti 22. prosinca 2023.

Slatke breskvice za blagdanski stol

breskvice
Breskvice su omiljena blagdanska slastica foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Znaš li onaj jedan poseban kolač, koji te odmah vraća u doba kada si bila dijete? Ako ti misli lete na breskvice, na pravom si mjestu!

Ugodni i topli mirisi kolača koji ispunjavaju dom u predbožićno vrijeme u trenu nas mogu oraspoložiti i probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo. Visoko na listi omiljenih blagdanskih kolača nalaze se breskvice, jedna od najpoznatijih tradicionalnih slastica.

Složit ćeš se s nama, teško je zamisliti Božić bez ovih slatkih, ukusnih i mirisnih kolačića koje se generacijama pripremaju u našim domovima. Ovog Božića pripremi ih prema receptu naših mama (i baka) i uživaj u mirisima i okusima djetinjstva.

breskvice | Author: Shutterstock Breskvice foto: Shutterstock

Prhke i mirisne breskvice

Sastojci - za tijesto:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml ulja
  • 500 g oštrog brašna
  • 1/2 većeg limuna, naribana korica
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci - za punjenje:

  • 250 g džema od šljiva 
  • 100 g džema od šipka 
  • mrvice izdubljenih breskvica
  • malo ruma

Sastojci - za ukrašavanje:

  • ekstrakt jagode razrijeđen u vodi
  • sitni kristalni šećer

 

petra jelenić, raspucanci Možda vas zanima... Raspucanci Petre Jelenić su najbolji, imamo recept! Recepti

 

Postupak:

  1. U veliku zdjelu stavi brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna.
  2. Jaja izmiksaj sa šećerom i uljem. 
  3. U smjesu s brašnom dodaj izmiksana jaja te umijesi meko tijesto.
  4. Pripremljeno tijesto oblikuj u štrucu, stavi ga na pobrašnjeni tanjur, a zatim u hladnjak na pola sata. 
  5. Nakon što odstoji, premijesi ga na pobrašnjenoj dasci, odreži komad koji ćeš rukama razvaljati u dugi valjak pa rezuckati komadiće kao za njoke.
  6. Komadiće oblikuj u kuglice i slaži na pleh obložen papirom za pečenje. Imaj na umu da će kuglice poprilično narasti tijekom pečenja.
  7. Peci ih na 180 stupnjeva Celzijevih 10 do 15 minuta, odnosno dok blago ne porumene. 
  8. Pečene breskvice, odnosno polovice breskvica pažljivo izdubi pomoću vrha nožića.
  9. Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica, džema od šljiva i šipka te ruma pripremi punjenje. 
  10. Izdubljene polovice breskvica napuni do ruba. 
  11. Spajaj polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice.
  12. Pripremljene breskvice umači u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim ih uvaljaj u kristalni šećer.

 

Isprobaj i sljedeće recepte:

 

 

medena pita Možda vas zanima... RECEPT DANA Medena pita vraća nas u djetinjstvo Recepti mađarica Možda vas zanima... Mađarica - omiljeni blagdanski klasik Kolumne Tea Mamut Možda vas zanima... Neodoljivi keksi na mašinu Tee Mamut Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.