Napravite čarobne Madeleine i oživite najljepša sjećanja

Getty Images
Mirisni kolačići iz kalupa vratit će vas u djetinjstvo
Vidi originalni članak

Vjerojatno se svi sjećate slatkih i mirisnih kolačića koje su radile još naše bake. Neizostavan dio blagdanskih kolača koji možete napraviti na gotovo bezbroj načina. Recept koji smo mi pronašli može biti baza mnogim drugim kombinacijama, pa mu tako možete dodati orahe, lješnjake, kokos ili što god vam padne na pamet. Gotove ih umočite u čokoladu i uživajte.

Madeleines su navodno nastali još u 18. st., u francuskom gradu Commercy, u regiji Lorraine, na sjeveru Francuske. Ime su dobili po mladoj djevojci Madeleine Paulmier koja ih je napravila za Stanislasa Leszczynskog, a koji je svrgnuo tadašnjeg kralja Poljske, te je bio prognan u Lorraine, a svjetsku slavu stekao nakon Proustovog djela ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’.

 

Deveti dan Foodmassa Vanilin kiflice - obavezna slastica blagdanskog stola

 

Poslužite ih najbolje uz topli čaj...

Potrebno vam je:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sol
  • 6 velikih jaja
  • 1 šalica šećera
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 2 rastopljena maslaca (i komad maslaca za podmazivanje)
  • 1 1/5 žlica meda
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije
  • Mljeveni šećer za posipavanje

 

za sladokusce Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje!

 

Priprema: 

  1. Pomiješati u srednje velikoj posudi brašno, prašak za pecivo i sol. Mikserom oko 10 minuta miksati jaja i šećer; dok smjesa ne postane pjenasta.
  2. Smjesi s jajima dodati brašno i lagano ga umješavati da se sve sjedini. Na dva puta umiješati rastopljeni maslac, te dodati med i vaniliju i sve sjediniti lagano miješajući.
  3. Gotovu smjesu pokriti plastičnom folijom i staviti u zamrzivač na 2 sata.
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Izvaditi smjesu iz zamrzivača i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  6. Prebaciti smjesu u vrećicu za ukrašavanje i puniti podmazane kalupe za madeleine (3/4 kalupa).
  7. Peći 8 - 11 minuta dok kolačići ne postanu svijetlozlatni.
  8. Istresti ih odmah iz kalupa i ponoviti postupak s ostatkom smjese.
  9. Uzmite neku dobru knjigu, madeleine i toplu čokoladu i uživajte! 
Posjeti Gastro.hr