Napravite domaći jabučni ocat

Thinkstock
Više nikad jabučni ocat nećete morati kupiti u dućanu. Sve što vam treba su jabuke i toplo i tamno mjesto u kuhinji.
Vidi originalni članak

Budući da proces pripreme može potrajati i dva, tri mjeseca, predlažemo vam da ocat radite u jednoj velikoj staklenci. Potrebno ga je miješati svaki drugi dan pa je svakako praktičnije kad je u pitanju jedna staklenka. Najbitnije je da je sterilizirate, baš kao i svaki put kad radite zimnicu.

Bitno je napomenuti da ne morate koristiti cijele jabuke, već i kore i središnje dijelove bez sjemenki, ali nikako oštećene. Količina narezanih jabuka mora sezati do polovice staklenke, a ostatak se ispunjava prokuhanom i ohlađenom vodom.
 


Treći je korak dodavanje bijelog ili smeđeg šećera, otprilike 50 g na svaku litru vode. Staklenka se zatim pokriva tankom krpom ili gazom i učvršćuje gumicom. Premjestite je na neko toplo i tamno mjesto, gdje vam neće smetati, i pričekajte četiri tjedna.

Mjesec dana je dovoljno vremena da jabuke fermentiraju, nakon čega ih možete izvaditi iz staklenke. Tekućinu vratite na isto tamno i toplo mjesto, pokrivenu gazom na jednak način. Ne zaboravite promiješati drvenom žlicom otprilike svaka dva dana.

Nakon dodatna tri tjedna možete probati svoj domaći jabučni ocat. Ako budete zadovoljni razinom kiselosti, po potrebi ga procijedite i premjestite tekućinu u čistu staklenu bocu s poklopcem.

 

Na jednom mjestu Mala enciklopedija octa - koji, kada i u koja jela?

 

Iako je proces dugotrajan, zaista nije zahtjevan, a okusom octa ćete biti i više nego zadovoljni. Ovako možete biti sigurni da hranu svakodnevno pripremate s provjerenim namirnicama. 

 

Posjeti Gastro.hr