Recepti 03. ožujka 2018.

Napravite domaći jabučni ocat

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Više nikad jabučni ocat nećete morati kupiti u dućanu. Sve što vam treba su jabuke i toplo i tamno mjesto u kuhinji.

Budući da proces pripreme može potrajati i dva, tri mjeseca, predlažemo vam da ocat radite u jednoj velikoj staklenci. Potrebno ga je miješati svaki drugi dan pa je svakako praktičnije kad je u pitanju jedna staklenka. Najbitnije je da je sterilizirate, baš kao i svaki put kad radite zimnicu.

Bitno je napomenuti da ne morate koristiti cijele jabuke, već i kore i središnje dijelove bez sjemenki, ali nikako oštećene. Količina narezanih jabuka mora sezati do polovice staklenke, a ostatak se ispunjava prokuhanom i ohlađenom vodom.
 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood


Treći je korak dodavanje bijelog ili smeđeg šećera, otprilike 50 g na svaku litru vode. Staklenka se zatim pokriva tankom krpom ili gazom i učvršćuje gumicom. Premjestite je na neko toplo i tamno mjesto, gdje vam neće smetati, i pričekajte četiri tjedna.

Mjesec dana je dovoljno vremena da jabuke fermentiraju, nakon čega ih možete izvaditi iz staklenke. Tekućinu vratite na isto tamno i toplo mjesto, pokrivenu gazom na jednak način. Ne zaboravite promiješati drvenom žlicom otprilike svaka dva dana.

Nakon dodatna tri tjedna možete probati svoj domaći jabučni ocat. Ako budete zadovoljni razinom kiselosti, po potrebi ga procijedite i premjestite tekućinu u čistu staklenu bocu s poklopcem.

 

Možda vas zanima... Mala enciklopedija octa - koji, kada i u koja jela? Špajza

 

Iako je proces dugotrajan, zaista nije zahtjevan, a okusom octa ćete biti i više nego zadovoljni. Ovako možete biti sigurni da hranu svakodnevno pripremate s provjerenim namirnicama. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.