Špajza 21. ožujka 2017.

Mala enciklopedija octa - koji, kada i u koja jela?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jabučni, alkoholni, voćni, rižin, vinski ili balzamični. Saznajte koji će na najbolji način začiniti vaše omiljene tanjure...

„Ako u kuhinji nemam vrstu octa koja mi piše u receptu, mogu li iskoristiti neku drugu vrstu?“ – koliko ste si puta postavili ovo pitanje? U nastavku vam donosimo listu ocata i njihove opise s najznačajnijim karakteristikama kako bi sljedeći puta mogli lakše izabrati adekvatnu zamjenu.

Prije svega, važno je naglasiti da kod zamjene jedne vrsta octa drugom, koristite istu količinu octa kao što je ona predviđena u receptu.

Jabučni ocat – proizvodi se od svježih jabuka koje se podvrgavaju procesu fermentacije. Vrlo je blagog okusa s nježnom notom jabuka i jedan je od najsvestranijih vrsta octa pa može zamijeniti gotovo bilo koju drugu vrstu octa.
 

jabucni | Author: Stockfood foto: Stockfood


Bijeli alkoholni ocat – vrlo je jak, intenzivan i kiseo pa može nadvladati okuse nježnih jela. Jednu žličicu bijelog octa možete zamijeniti jednom žličicom soka od limuna ili dvjema žličicama bijelog vina.

Voćni ocat – uglavnom je blage arome i lagano slatkasta okusa, a odlično se uklapa u preljeve za salate i jela s piletinom.

Rižin ocat – slatkasti, najnježniji ocat koji se proizvodi višemjesečnim kiseljenjem smeđe riže, a najbolje se slaže s najdelikatnijim jelima.

Vinski ocat – bogatog i voćnog okusa, dobra je zamjena u većini slučajeva.

Balzamični ocat – karakteristične je smeđe boje, gušće teksture i lagano slatkasto okusa. Nezaobilazni je sastojak mediteranske kuhinje, često se koristi u različitim salatama pa i u desertima.

Jednu žlicu balzamičnog octa možete zamijeniti žlicom jabučnog octa ili jednom žlicom vinskog octa u koju ste dodali pola žličice šećera.
 

Aceto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.