Ukiseljeni đumbir, uz wasabi je obavezan je dodatak sushiju, ali odličan je dodatak salatama - pa čak i odrescima. Ta je ukiseljena poslastica odgovor na višak đumbira u hladnjaku, a najzdraviji je pripremljen kod kuće. Jedino tako ćete biti sigurni da ne sadrži štetne arome, dodatke i konzervanse.
Japanski bonton nalaže da se sushi ne umače u sojin umak. Želite li u sushiju uživati poput pravih poznavatelja, štapićima uzmite listić đumbira pa ga umočite u sojin umak i lagano premažite sushi. Listići đumbira služe i za ‘čišćenje’ okusnih pupoljaka nakon svakog zalogaja.
Ukiseljeni đumbir
SASTOJCI:
- 500 g mladoga korijena đumbira
- 4 žličice soli
- 500 ml rižina octa
- 180 ml vode
- 6 žlica šećera
PRIPREMA:
- Dobro operite i ogulite đumbir.
- Tanko ga narežite i stavite u plitku posudu.
- Posolite i ostavite 2-3 sata stajati.
- Osušite ploške đumbira papirnatim ubrusima i stavite u steriliziranu staklenku.
- Pomiješajte rižin ocat ,vodu i šećer, kuhajte ih u maloj posudi na srednje jakoj vatri miješajući dok se šećer ne rastopi.
- Pustite da prokuha pa maknite s vatre.
- Prelijte vruću octenu mješavinu preko đumbira u staklenci. Pustite da se ohladi i marinira 5-7 dana.