Skoknuli smo do našeg chefa, Branka Ognjenovića koji nam je predložio dva brza i ukusna jela s junećim odrescima. Otkrio nam je da kvalitetna junetina nakon klanja treba odležati nekoliko tjedana kako bi se postigao pravilan razvoj masnoća.
Imajući na umu da mesari često znaju podvaliti nešto manje cijenjenu govedinu, umjesto junetine, Branko savjetuje da dobro promotrite da meso ima svijetlo crvenu boju i izrazito bijelu masnoću. Govedina ima tamnije crveno meso, a masnoća mu je žućkastije boje pa dvije vrste mesa nije teško razlikovati. Za odreske je najbolje kupiti meso buta, leđa ili lopatice, a u mesnici možete zamoliti mesara da vam na tanko odreže odreske. Dovoljno je da ih u kuhinji lagano istučete, zarežete na par mjesta i pripremite po želji. Branko Ognjenović predlaže da odreske poslužite s umakom od rajčice i luka ili da ih pohane poslužite s rižotom.
Juneći odresci s umakom od rajčice i luka
Sastojci:
1 kg junećeg odreska
150 g luka
0,5 l rajčica (umak)
brašna, soli i papra po potrebi
0.2 l vino
0,2 l voda
pola čajne žličice ružmarina
pola čajne žličice šećera
Priprema:
- Juneće odreske dobro istući kako bi bili tanki, posoliti i popapriti te jednu stranu uvaljati u brašno.
- U posudu za pečenje u koju smo stavili ulje slažemo odreske po cijeloj površini s pobrašnjenom stranom prema dolje.
- Luk ogulimo i narežemo na ploške te poslažemo na odreske. Dodamo ružmarin te poslažemo ostatak odrezaka s pobrašnjenom stranom prema gore.
- Tako pripremljene odreske zalijemo mješavinom vina i vode, poklopimo te stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pečemo 15- ak minuta te dodamo umak od rajčice u koji smo umiješali malo šećera.
- Odreske koje smo zalili poklopimo i vratimo u pećnicu te pečemo dok meso nije mekano, a umak zgusnut. Poslužimo uz kuhani krumpir ili prilog po želji.
Pohani juneći odrezak u ribancu s rižotom od gljiva
Sastojci:600 g junećeg odreska
100 g ribanog sira
2 jaja
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
300 g riže
0,1 l bijelog vina
sol i papar po potrebi
0,3 l ulja
0,03 l maslinovog ulja
Priprema:
- Meso poravnamo i začinimo.
- Na maslacu prepržite rižu, kad bude vruća zalijte je bijelim vinom. Kad vino ishlapi, rižu prelijte kipućom juhom ili vodom (toliko da prekrije rižu).
- Na drugoj jako vrućoj tavi prepržite oprane i narezane gljive tek toliko da se zarumene i da zamiriše. Miješajte stalno rižu i pred kraj dodajte prepržene gljive.
- Rižoto na kraju povežite maslacem u kockicama - maslac daje jedan specifičan okus i izgled svakom rižotu.
- Odreske uvaljamo u brašno, a zatim umočimo u smjesu od jaja i ribanca te stavimo u krušne mrvice.
- Pržimo u dubokoj masnoći, lagano s jedne i s druge strane dok ne požuti. Vadimo iz tave na papirnati ubrus i pustimo da upije višak masnoće. Serviramo tako da na sredinu tanjura složomo rižoto te na rižoto pohane odreske i dekoriramo po želji.