Negroni - omiljeni talijanski aperitiv

Sebastian Coman/Pexels Koktel Negroni
Koktel Negroni savršeno će upotpuniti večer fine hrane i dobrog društva, kakvih nam u prosincu ne nedostaje
Vidi originalni članak

Karakteristične narančaste boje i pamtljive arome, koktel Negroni omiljen je još od 19. stoljeća. Ime je dobio po grofu Negroniju te se i danas ispija diljem svijeta, posebno u Italiji. Okusom te Negroni nosi u male talijanske gradiće i sela gdje se tradicionalno pije kao aperitiv i jednom kada ga probaš brzo će postati dio tvojih druženja s prijateljima.

Campari je ključni sastojak

Poseban po tome što se slaže, a ne miješa ili šejka, Negroni je koktel koji možemo lako prepoznati po karakterističnoj narančastoj boji. Boju Negroniju daje Campari, bitter koji je još sredinom 19. stoljeća osmislio Gaspare Campari, vlasnik istoimenog bara.

Pripreme za slavlje Godini na izmaku nazdravljamo uz nove trendy koktele

 

Danas često možemo naići na varijacije Negronija koje cocktail majstori pripremaju s Aperolom ili Cappelletti bitterom, no pravi Negron je isključivo onaj pripremljen s Camparijem. Kao što smo već spomenuli, Negroni se u čašu slaže slojevima alkohola prelivenog preko kockica leda, a nikako ga ne bi trebali miksati u šejkeru ili previše miješati žlicom. Neizostavna je i korica naranče koja se također može karamelizirati prije dodavanja u koktel Negroni.

Negroniju je prethodio koktel Milano-Torino 

Gaspare Campari u svom baru Caffe Campari posluživao je koktel imena Milano-Torino iz kojeg se kasnije rodio Negroni. Milano-Torino dobio je ime po mješavini Camparija iz Milana i slatkog vermuta iz Torina, a Gaspare bi u koktel dodao i pjenušavu vodu te krišku naranče.

Prema legendi za koju mnogi smatraju da je više od legende, grof Camillo Negroni obožavao je koktel Milano-Torino, no uvijek je od konobara zatražio da mineralnu vodu zamijeni ginom kako bi koktel imao veći sadržaj alkohola. Drugi su brzo slijedili primjer grofa i tražili Milano-Torino na "negronijev način". 

ljeto u čaši 5 najboljih koktela s ginom i kako ih pripremiti

 

Negroni se i danas priprema s ginom umjesto mineralne vode, a obično je koktel koji se ispija prije večere. Postoji mnogo verzija Negronija, a nama se posebno svidjela ona s aromom dimljenog ružmarina. Ako želiš probati autentični okus ovog koktela, preskoči paljenje ružmarina i jednostavno sve sastojke ulij u čašu i uživaj. 

 

@anitasaur ♬ original sound - anitasaur 🪐

 

Negroni 

Sastojci:

  • 30 ml gina
  • 30 ml slatkog vermuta
  • 30 ml Camparija
  • led
  • ružmarin
  • korica naranče

Priprema:

  1. Grančicu ružmarina zapali tako da se počne dimiti i zatvori čašom u kojoj ćeš poslužiti koktel. 
  2. Nakon nekoliko minuta čašu okreni na pravu stranu i dodaj led. 
  3. Preko leda redom prelij gin, slatki vermut i Campari te vrlo lagano promiješaj žlicom. 
  4. Posluži uz dodatak korice naranče i ukrasi grančicom ružmarina. 

 

ljeto u čaši Koktel Moscow mule bit će hit tvojih ljetnih zabava!

Hugo spritz Pjenušavi Hugo koktel: Savršen za tople dane

 

Posjeti Gastro.hr