Kraj još jedne naporne i izazovne godine vrijedi proslaviti uz neki od najpopularnijih svjetskih koktela. Premda ne postoji alkohol koji je sinonim za slavlja kao što je šampanjac, ili bilo koje drugo vrhunsko pjenušavo vino, mi smo mu pridružili i jedan u kojem je zvijezde gin, ali i jedan bezalkoholni.
Prvi put tiskan u 'Vodiču za barmene' Jerryja Thomasa iz 1862. godina, brandy Crusta star je koliko je i ukusan. Crusta se smatra jednim od najstarijih otmjenih kiselih pića, a ime je dobio po ukrasnom rubu prekrivenom šećernim rubom. Izumio ga je 1850-ih Joseph Santini u New Orleansu, a napravljen je kako bi se pokušao poboljšati okus standardnog kiselog koktela. Crustu svi prepoznaju po velikoj ukrasnoj limunovoj kori koja odaje da se radi o posebno povišenom kiselkastom koktelu.
Na kraju, za osobe koje ne vole alkohol te za vozače koji će nakon slavlja odvesti jedan dio gostiju njihovim kućama tu je recept za elegantni voćni koktel - St Clements!
Gin Crusta
Sastojci za 1 čašu:
- 1 limun
- 2 žlice šećera
- 2 špricera šećernog sirupa
- 2 špricera soka od višnje
- 2 špricera bitera
- 40 ml gina
Priprema:
- Limun operi vrućom vodom te mu oguli koru u jednom dugačkom, tankom komadu. Voće raspolovi te jednom polovicom natrljaj rub čaše, a drugu nareži. Čaše okreni i uroni u šećer. Namotaj limunovu koru i stavi je u čašu.
- Sirup, sok od višnje, biter, gin i sok ¼ limuna stavi u shaker (posudu za miješanje koktela) koji je do pola napunjen ledom. Tresi oko 30-tak sekundi te koktel polako ulij u čaše.
Champagne Picasso
Sastojci za 1 čašu:
- 10 ml sirupa od jagoda
- 20 ml Aperola
- 30 ml soka od marakuje
- 4 izmiksane jagode
- šampanjac
Priprema:
- Sastojke stavi u shaker na kockice leda i pomiješaj s malo šampanjca.
- Zatim sok iscijedi u ohlađenu čašu te čašu do vrha napuni šampanjcem. Kratko promiješaj.
St. Clement
Sastojci za 1 čašu:
- 2 naranče
- 1 limun
- 15 g šećera
- ploškice naranči i limuna
Priprema:
- Operi naranču i limun. Koru tanko oguli tankim nožem te je na slaboj vatri, u malom loncu, ugrij sa šećerom i 2 žlice vode. Miješaj dok se šećer ne otopi.
- Sirup makni sa štednjaka te koru zgnječi uz rub lonca, da pusti sok. Poklopi i ostavi da se ohladi. Izvadi koru.
- Naranče i limun filetiraj, a filete izmiksaj u mikseru. Voće pomiješaj sa sirupom i ostavi da odstoji 2 - 3 sata. Zatim procijedi kroz cijedilo. Sok ulij u čašu napunjenu usitnjenim ledom i ukrasi ploškicama voća.