Neodoljiva i osvježavajuća krostata od limuna

Thinkstock
Tarte au citron je lagana, osvježavajuća i jednostavna pita od limuna
Vidi originalni članak

Ova osvježavajuća krostata od prhkog tijesta i kreme s limunom odličan je izbor za desert uz kavu.

O limunu ne treba pisati romane jer i sami znate kako je odličan u mnogim kolačima, a posebno u pitama. Upravo danas za vas imamo recept koji neće oduševiti samo vaše oči, već i sva ostala osjetila – bogatu, a osvježavajuću pitu s limunovom kremom.

 

Slatki svijet Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi

 

Potrebno vam je: 

Za nadjev:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • korica 2 limuna
  • sok 4 limuna
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 15 g šećera u prahu

Za tijesto:

  • 180 g brašna
  • 85 g maslaca
  • 45 g šećera
  • 1 jaje

 

Kakva delicija! Čokoladna krostata - klasik za prste polizati


Priprema:

  1. Za tijesto u multipraktik stavimo brašno, maslac i šećer i miksamo u mrvičastu smjesu. Dodamo jaje i miksamo dok se tijesto ne oblikuje u loptu.
  2. Na pobrašnjenoj površini razvaljamo tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Stavimo ga najmanje 30 minuta u hladnjak.
  3. Za nadjev istučemo jaja i šećer. Umiješamo limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Stavimo 1 sat u hladnjak.
  4. Zagrijemo pećnicu na 190 °C. Tijesto obložimo papirom za pečenje, napunimo ga kuglicama za pečenje ili suhim grahom ili rižom pa pečemo 10 minuta. Izvadimo papir i kuglice za pečenje pa pečemo još 5 minuta.
  5. Smanjimo temperaturu pećnice na 140 °C. Ulijemo nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije izvan ruba. Pečemo 30 minuta.
  6. Izvadimo iz pećnice pa ostavimo da se hladi. Poslužimo posuto šećerom u prahu i limunovom koricom.
Posjeti Gastro.hr