Nije klasična pita na koju odmah pomislite kada vam netko spomene tu vrstu kolača, ali je zaista posebna. Lagana, kremasta i osvježavajuća... Vrh pite čini zapečeni snijeg od bjelanjaka koji je odličan kontrast kiselkastom nadjevu od limuna.
Nemojte previše razmišljati, isprobajte ovaj recept čim prije!
Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.
Prhko tijesto
- 260 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 130 g maslaca
- 1 jaje
Nadjev od limuna
- 150 ml limunovog soka
- 150 ml vode
- 150 g šećera
- 40 g gustina
- naribana korica 2 limuna
- 4 žutanjka
- 85 g maslaca
Meringue nadjev
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 15 g gustina
Priprema prhkog tijesta:
- U veću zdjelu ubacite brašno, sol, šećer u prahu i na kockice narezan maslac.
- Rukama, odnosno prstima sve trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu.
- Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa prekrijte njime dno kalupa za pite (26-28 cm).
- Višak tijesta odrežite.
- Prije nego što stavite tijesto, kalup svakako namastite i pobrašnite.
- Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 15 minuta.
- Rashlađeno tijesto izbodite vilicom i premjestite ga u pećnicu zagrijanu na 180°C.
- Tijesto pecite 8 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od limuna.
Priprema nadjeva od limuna:
- Limunovu koricu i sok, vodu, šećer i gustin dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.
- U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite žutanjke, dodajte nekoliko žlica kuhane kreme i dobro sve promiješajte pjenjačom.
- Vratite sve u lonac i kuhajte kremu još minutu da se malo zgusne.
- Manite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte kremu dok se maslac ne otopi.
- Kremu od limuna izlijte preko polupečenog tijesta i lijepo poravnajte.
Priprema meringue:
- Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg.
- Bjelanjcima postupno dodajte malo po malo šećera. Snijeg nastavite miksati cijelo vrijeme dok ne potrošite svu
- količinu šećera, odnosno dok se šećer ne otopi u snijegu. Na kraju dodajte gustin pa smjesu još samo
- kratko izmiksajte.
- Pitu prekrijte hrpicama snijega od bjelanjaka. Krenite od ruba, tako da bjelanjci dodiruju i tijesto.
- Kada završite s rubom pite, popunite i sredinu.
- Pitu od limuna vratite u pećnicu i pecite ju 20-25 minuta na temperaturi od 160°C, dok ne poprimi
- lagano smeđu boju.
- Prije posluživanja pitu ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku.
Dobar tek!