Kolumne 04. travnja 2018.

Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako volite deserte s limunom, ovaj svevremenski klasik prava je stvar za vas!

Nije klasična pita na koju odmah pomislite kada vam netko spomene tu vrstu kolača, ali je zaista posebna. Lagana, kremasta i osvježavajuća... Vrh pite čini zapečeni snijeg od bjelanjaka koji je odličan kontrast kiselkastom nadjevu od limuna.

Nemojte previše razmišljati, isprobajte ovaj recept čim prije!

 

Možda vas zanima... Najslađi zalogaji: Thumbprint keksići s limunom Kolumne

 

Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.

 

Možda vas zanima... Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom Kolumne Možda vas zanima... Sočan kolač od naranče - za lijena popodneva Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Prhko tijesto

  • 260 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev od limuna

  • 150 ml limunovog soka
  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 40 g gustina
  • naribana korica 2 limuna
  • 4 žutanjka
  • 85 g maslaca

Meringue nadjev

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 15 g gustina

Priprema prhkog tijesta:

  1. U veću zdjelu ubacite brašno, sol, šećer u prahu i na kockice narezan maslac.
  2. Rukama, odnosno prstima sve trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
  4. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa prekrijte njime dno kalupa za pite (26-28 cm).
  5. Višak tijesta odrežite.
  6. Prije nego što stavite tijesto, kalup svakako namastite i pobrašnite.
  7. Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 15 minuta.
  8. Rashlađeno tijesto izbodite vilicom i premjestite ga u pećnicu zagrijanu na 180°C.
  9. Tijesto pecite 8 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od limuna.

Priprema nadjeva od limuna:

  1. Limunovu koricu i sok, vodu, šećer i gustin dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.
  2. U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite žutanjke, dodajte nekoliko žlica kuhane kreme i dobro sve promiješajte pjenjačom.
  3. Vratite sve u lonac i kuhajte kremu još minutu da se malo zgusne.
  4. Manite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte kremu dok se maslac ne otopi.
  5. Kremu od limuna izlijte preko polupečenog tijesta i lijepo poravnajte.

Priprema meringue:

  1. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg.
  2. Bjelanjcima postupno dodajte malo po malo šećera. Snijeg nastavite miksati cijelo vrijeme dok ne potrošite svu
  3. količinu šećera, odnosno dok se šećer ne otopi u snijegu. Na kraju dodajte gustin pa smjesu još samo
  4. kratko izmiksajte.
  5. Pitu prekrijte hrpicama snijega od bjelanjaka. Krenite od ruba, tako da bjelanjci dodiruju i tijesto.
  6. Kada završite s rubom pite, popunite i sredinu.
  7. Pitu od limuna vratite u pećnicu i pecite ju 20-25 minuta na temperaturi od 160°C, dok ne poprimi
  8. lagano smeđu boju.
  9. Prije posluživanja pitu ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.