gastro postao
Klasični Husarski kolačići u kombinaciji s bademima i osvježavajućom kremom od limuna idealni su u svako doba godine, pa tako i ovo predblagdansko vrijeme.
Dakako, s receptom se možete i malo poigrati pa umjesto limuna možete upotrijebiti naranču i dodati malo cimeta, a umjesto badema koristiti neke druge orašaste plodove kao što su lješnjaci ili orasi.
Za koju god varijantu se odlučite, sigurna sam da će keksići nestati u trenu!
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za smjesu za kekse:
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 300 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih badema
- prstohvat soli
Za pripremu lemon curda potrebno vam je:
- 1 jaje
- 1 žutanjak
- sok i korica od 2 manja limuna
- 100 g šećera
- 40 g maslaca
Priprema:
- Od navednih sastojaka umijesite glatko tijesto.
- Tijesto formirajte u oblik kugle te ga zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na 2 sata.
- Dok čekate da se tijesto ohladi pripremite kremu od limuna.
- Jaje, žutanjak i šećer miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje.
- Prebacite smjesu u posudu za kuhanje pa dodajte limunov sok i koricu.
- Kremu od limuna kuhajte na laganoj vatri cca 10 minuta uz stalno miješanje drvenom kuhačom.
- Pred kraj kuhanja, kada se krema već zgusne, dodajte na kockice narezan maslac.
- Uzimajte manje komadiće tijesta i oblikujte kuglice.
- Sredinu svake kuglice prstom ili drškom kuhače pažljivo utisnite tako da dobijete udubinu koju ćete kasnije puniti kremom od limuna.
- Kolačiće slažite na veći lim za pečenje kojeg ste malo namastili i prekrili papirom za pečenje.
- Kolačiće pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180°C, ovisno o pećnici.
- Ohlađene husarske kolačiće posipajte šećerom u prahu, a zatim ih punite ohlađenom kremom od limuna.
U slast!