Kolumne 10487 prikaza 12. ožujka 2018.

Sočan kolač od naranče - za lijena popodneva

Jannette Razum
Za kraj zime, donosim vam sjajan recept za još bolji, sočan kolač od naranče...

Iako naranče jedemo kroz cijelu godinu, miris naranče, osobito u kolačima, uvijek me nekako asocira na zimu. A kako nam je zima na samom odlasku red je da ju lijepo ispratimo.

U to ime, neka i u vašim domovima zamirišu naranče. U obliku ovog finog i sočnog kolača s cijelim naranačama te glazurom od svježeg narančinog soka.

Recept je zaista jednostavan, a ukoliko ste ljubitelj naranča u desertima ovaj kolač bit će taman po vašoj mjeri!

 

Možda vas zanima... Fino i brzo: Mokri kolač od čokolade i kave Kolumne

 

Recept potražite u nastavku, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette zavirite na blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil! 

 

Možda vas zanima... Zebra mramorni kolač - slastica o kojoj se priča Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

 

Smjesa za kolač:

  • 1 naranča
  • naribana korica ½ naranče
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 250 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo

Šećerna glazura:

  • 80 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice sok od naranče

Priprema:

  1. Naranču operite pa sameljite u blenderu.
  2. Jaja pjenasto izmiksjate sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko.
  3. Dodajte pire od naranče, naribanu koricu naranče te brašno i prašak za pecivo.
  4. Smjesu još krato izmiksajte na najmanoj brzini, tek toliko da se svi sastojci sjedine.
  5. Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalupa za kolače (10x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
  6. Kolač od naranče pecite otprilike 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.
  7. Ukoliko vam previše tamni, vrh kolača prekrijte aluminijskom folijom.
  8. Čačkalicom provjerite je li pečen.
  9. Dok se kolač hladi, pripremite dekoraciju. Naranče, ili u ovom slučaju klementine narežite na tanke šnite cca 0,5 cm debljine.
  10. Prelijte ih s malo vode tek toliko da budu prekrivene, dodajte im 4 žlice šećera i kratko ih prokuhajte.
  11. Ocijedite ih i ohladite.
  12. Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom. Za pripremu glazure pomiješajte šećer u prahu i 2-3 žlice soka od naranče, tako da dobijete gustu, a opet tekuću glazuru.
  13. Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom i ukrasite ušećernim narančama.

Dobar tek!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.