Iako naranče jedemo kroz cijelu godinu, miris naranče, osobito u kolačima, uvijek me nekako asocira na zimu. A kako nam je zima na samom odlasku red je da ju lijepo ispratimo.
U to ime, neka i u vašim domovima zamirišu naranče. U obliku ovog finog i sočnog kolača s cijelim naranačama te glazurom od svježeg narančinog soka.
Recept je zaista jednostavan, a ukoliko ste ljubitelj naranča u desertima ovaj kolač bit će taman po vašoj mjeri!
Recept potražite u nastavku, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette zavirite na blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil!
Smjesa za kolač:
- 1 naranča
- naribana korica ½ naranče
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 250 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
Šećerna glazura:
- 80 g šećera u prahu
- 2-3 žlice sok od naranče
Priprema:
- Naranču operite pa sameljite u blenderu.
- Jaja pjenasto izmiksjate sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko.
- Dodajte pire od naranče, naribanu koricu naranče te brašno i prašak za pecivo.
- Smjesu još krato izmiksajte na najmanoj brzini, tek toliko da se svi sastojci sjedine.
- Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalupa za kolače (10x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
- Kolač od naranče pecite otprilike 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.
- Ukoliko vam previše tamni, vrh kolača prekrijte aluminijskom folijom.
- Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Dok se kolač hladi, pripremite dekoraciju. Naranče, ili u ovom slučaju klementine narežite na tanke šnite cca 0,5 cm debljine.
- Prelijte ih s malo vode tek toliko da budu prekrivene, dodajte im 4 žlice šećera i kratko ih prokuhajte.
- Ocijedite ih i ohladite.
- Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom. Za pripremu glazure pomiješajte šećer u prahu i 2-3 žlice soka od naranče, tako da dobijete gustu, a opet tekuću glazuru.
- Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom i ukrasite ušećernim narančama.
Dobar tek!