Kolumne 04. ožujka 2018.

Fino i brzo: Mokri kolač od čokolade i kave

Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Moćno i sočno. I vrlo jednostavno za pripremu!

Ovaj kolač i nije nikakva novost. Ipak, ako ga iz nekog razloga još uvijek niste isprobali, vrijeme je da se počastite s jednim ludo dobrim čokoladnim užitkom!

Priprema je i više nego jednostavna i neće vam oduzeti previše vremena. Kolač prije posluživanja svakako dobro rashladite, a preporučujem da ga poslužite s malo tučenog slatkog vrhnja.

Recept potražite u nastavku, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette zavirite na blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil! 


Možda vas zanima... Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom Kolumne Možda vas zanima... Zebra mramorni kolač - slastica o kojoj se priča Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

Za biskvit će vam trebati:

  • 4 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 70 ml ulja
  • 70 ml mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g kakaa u prahu
  • 50 g griza

Za preljev će vam biti potrebno:

  • 250 ml mlijeka
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica šećera
  • 1 žlica kave

Postupak pripreme:

  1. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo, griz i kakao pa kuhačom sve dobro izmiješajte.
  3. Ostavite smjesu neka odstoji 15 minuta.
  4. Kalup promjera (26 cm) obložite masnim papirom i ulijte pripremljenu smjesu.
  5. Kolač pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
  6. Čačkalicom provjerite je li pečen.
  7. Vrući kolač prelijte vrućim preljevom.
  8. Za pripremu preljeva mlijeko zagrijte do vrenja pa dodajte šećer, kavu i čokoladu.
  9. Miješajte dok se sve ne otopi.
  10. Preljev procijedite kroz cijedilo da uklonite većinu zrnca kave.
  11. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
  12. Poslužite s mekanom tučenim slatkim vrhnjem!
  13. Ako želite još malo čokolade, kolač prelijte čokoladnom ganache kremom. 200 g čokolade za kuhanje otopite u 200 ml slatkog vrhnja i prelijte preko ohlađenog kolača.
  14. Ohladite da se čokolada stisne i poslužite!

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.