Ovaj kolač i nije nikakva novost. Ipak, ako ga iz nekog razloga još uvijek niste isprobali, vrijeme je da se počastite s jednim ludo dobrim čokoladnim užitkom!
Priprema je i više nego jednostavna i neće vam oduzeti previše vremena. Kolač prije posluživanja svakako dobro rashladite, a preporučujem da ga poslužite s malo tučenog slatkog vrhnja.
Recept potražite u nastavku, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette zavirite na blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil!
Za biskvit će vam trebati:
- 4 jaja
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 70 ml ulja
- 70 ml mlijeka
- 100 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakaa u prahu
- 50 g griza
Za preljev će vam biti potrebno:
- 250 ml mlijeka
- 150 g čokolade za kuhanje
- 5 žlica šećera
- 1 žlica kave
Postupak pripreme:
- Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo, griz i kakao pa kuhačom sve dobro izmiješajte.
- Ostavite smjesu neka odstoji 15 minuta.
- Kalup promjera (26 cm) obložite masnim papirom i ulijte pripremljenu smjesu.
- Kolač pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
- Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Vrući kolač prelijte vrućim preljevom.
- Za pripremu preljeva mlijeko zagrijte do vrenja pa dodajte šećer, kavu i čokoladu.
- Miješajte dok se sve ne otopi.
- Preljev procijedite kroz cijedilo da uklonite većinu zrnca kave.
- Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
- Poslužite s mekanom tučenim slatkim vrhnjem!
- Ako želite još malo čokolade, kolač prelijte čokoladnom ganache kremom. 200 g čokolade za kuhanje otopite u 200 ml slatkog vrhnja i prelijte preko ohlađenog kolača.
- Ohladite da se čokolada stisne i poslužite!
Dobar tek!