Ideja je bila da ove dvije kreme, od limuna i malina, budu onako pjenaste i lagane, kao mousse. Nažalost, ja sam stavila previše želatine (10 g po svakoj kremi) zbog čega su kreme ispale malo čvršće, pudingaste.
Vama svakako preporučujem da svaku kremu radite s pola paketića želatine, kako je navedeno u sastojcima.
Torta je inače zaista lagana i osvježavajuća, pomalo kiselkasta. Ono što je svakako čini posebnom je dekorativni rub od šnita rolade.
Recept potražite u nastavku, a još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!
Također, ako isprobate recept, svakako javite dojmove!
Sastojci za roladu:
- 8 jaja
- 120 g šećera
- naribana korica ½ limuna
- 1 vanilin šećer
- 90 g glatkog brašna
- 4-5 žlica džema od malina
Žele od malina:
- 400 g zamrznutih malina
- 150 g šećera
- 1 želatina u prahu (10g)
Krema od limuna:
- 4 žutanjka
- 150 g šećera
- 150 ml limunovog soka
- naribana korica 1 većeg limuna
- 1/2 želatine u prahu (5g)
- 250 ml slatkog vrhnja
Krema od malina:
- 400 g zamrznutih malina
- 100 g šećera
- 1/2 želatine u prahu (5g)
- 4 bjelanjka
- 250 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme za žele od malina:
- Maline ne morate odlediti već ih stavite u lonac zajedno sa šećerom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a maline raskuhaju.
- Raskuhane maline maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom.
- Dodajte im želatinu koje ste pripremili prema uputama na pakiranju i dobro promiješajte da se želatina otopi i ravnomjerno rasporedi.
- Žele od malina ulijte u zdjelicu kupolastog dna koju ste obložili prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kada se žele ohladi spremite ga u zamrzivač.
Postupak pripreme rolade sa želeom od malina:
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg.
- Postupno dodajte malo po malo šećera pa nastavite miksati bjelanjke dok ne potrošite svu količinu šećera, odnosno dok se sav šećer ne otopi.
- Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak.
- Nakon svakog dodavanja žutanjka smjesu kratko izmiksajte.
- Brašno prosijte i postupno ga dodajte smjesi, a smjesu cijelo vrijeme lagano miješajte kuhačom.
- Na kraju dodajte i limunovu koricu.
- Biskvitnu smjesu izlijte u veći lim za pečenje (30x35 cm) kojeg ste obložili masnim papirom i pecite ga otprilike 15 minuta na temperaturi od 180°C.
- Pečeni, još vrući biskvit zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
- Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od malina pa ponovo zamotajte u roladu.
Postupak za kremu (mousse) od limuna:
- Žutanjke pjenasto izmutite sa šećerom pa dodajte limunov sok i koricu.
- Smjesu kuhajte na pari 5 minuta, a zatim umiješajte želatinu koju ste prethodno pomiješali s hladnom vodom i ostavili da nabubri. Kremu dobro promiješajte da se želatina otopi, a zatim ju malo ohladite.
- Mlaku kremu špatulom lagano pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem.
- Slatko vrhnje nemojte izmiksati skroz čvrsto, već u mekani šlag.
Postupak za kremu (mousse) od malina:
- Maline pripremite na jednak način kao i za žele.
- Zamrznute maline stavite u lonac zajedno sa šećerom i zagrijavajte ih na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a maline raskuhaju.
- Raskuhane maline maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom.
- Zatim dodajte nabubrenu želatinu i promiješajte da se otopi.
- Ostavite maline neka se malo ohlade, da budu mlake.
- Za to vrijeme bjelanjke izmiksajte u snijeg pa prebacite zdjelu iznad uzavrele vode i miksajte ih otprilike 2 minute nad parom.
- Voda neka ključa na skroz laganoj vatri.
- Nakon 2 minute maknite bjelanjke s vatre pa ih miksajte još 2-3 minute.
- Mlaku kremu od malina špatulom izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem, a zatim pomalo umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Slatko vrhnje nemojte izmiksati skroz čvrsto, već u mekani šlag.
Postupak slaganja:
- Tortu slažite u kalupu za torte ili na tacni za posluživanje, ali obavezno koristite obruč.
- Unutarnju stranu obruča obložite masnim papirom.
- Roladu narežite na šnite 1 cm debljine pa šnite slažite uz rub kalupa, a zatim popunite dno.
- Preko podloge od rolade izlijte kremu od limuna i spremite tortu u hladnjak da krema očvrsne.
- Kada krema dovoljno očvrsne na sredinu torte položite zaleđeni žele od malina.
- Ako se žele od malina teško vadi iz zdjele, dno zdjele kratko umočite u vruću vodu.
- Preko želea od malina izlijte kremu od malina pa spremite tortu u hladnjak, najbolje preko noći.
- Idući dan pažljivo uklonite obruč od kalupa, a tortu ukrasite po želji.
Dobar tek!