Kolumne 18. siječnja 2018.

Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova torta zamišljena je malo drugačije nego što je ispala, ali to ne znači da nije fina. Jer da nije ukusna, ne bi uopće bila tu!

Ideja je bila da ove dvije kreme, od limuna i malina, budu onako pjenaste i lagane, kao mousse. Nažalost, ja sam stavila previše želatine (10 g po svakoj kremi) zbog čega su kreme ispale malo čvršće, pudingaste.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Vama svakako preporučujem da svaku kremu radite s pola paketića želatine, kako je navedeno u sastojcima.

Torta je inače zaista lagana i osvježavajuća, pomalo kiselkasta. Ono što je svakako čini posebnom je dekorativni rub od šnita rolade.

Recept potražite u nastavku, a još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu! 

Također, ako isprobate recept, svakako javite dojmove!

 

Možda vas zanima... Zebra mramorni kolač - slastica o kojoj se priča Kolumne Možda vas zanima... Jednostavnije ne može: Čokoladna torta s rogačem Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum


Sastojci za roladu:

  • 8 jaja
  • 120 g šećera
  • naribana korica ½ limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 90 g glatkog brašna
  • 4-5 žlica džema od malina

Žele od malina:

  • 400 g zamrznutih malina
  • 150 g šećera
  • 1 želatina u prahu (10g)

Krema od limuna:

  • 4 žutanjka
  • 150 g šećera
  • 150 ml limunovog soka
  • naribana korica 1 većeg limuna
  • 1/2 želatine u prahu (5g)
  • 250 ml slatkog vrhnja

Krema od malina:

  • 400 g zamrznutih malina
  • 100 g šećera
  • 1/2 želatine u prahu (5g)
  • 4 bjelanjka
  • 250 ml slatkog vrhnja

Postupak pripreme za žele od malina:

  1. Maline ne morate odlediti već ih stavite u lonac zajedno sa šećerom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a maline raskuhaju.
  2. Raskuhane maline maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom.
  3. Dodajte im želatinu koje ste pripremili prema uputama na pakiranju i dobro promiješajte da se želatina otopi i ravnomjerno rasporedi.
  4. Žele od malina ulijte u zdjelicu kupolastog dna koju ste obložili prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Kada se žele ohladi spremite ga u zamrzivač.

Postupak pripreme rolade sa želeom od malina:

  1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg.
  2. Postupno dodajte malo po malo šećera pa nastavite miksati bjelanjke dok ne potrošite svu količinu šećera, odnosno dok se sav šećer ne otopi.
  3. Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak.
  4. Nakon svakog dodavanja žutanjka smjesu kratko izmiksajte.
  5. Brašno prosijte i postupno ga dodajte smjesi, a smjesu cijelo vrijeme lagano miješajte kuhačom.
  6. Na kraju dodajte i limunovu koricu.
  7. Biskvitnu smjesu izlijte u veći lim za pečenje (30x35 cm) kojeg ste obložili masnim papirom i pecite ga otprilike 15 minuta na temperaturi od 180°C.
  8. Pečeni, još vrući biskvit zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
  9. Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od malina pa ponovo zamotajte u roladu.

Postupak za kremu (mousse) od limuna:

  1. Žutanjke pjenasto izmutite sa šećerom pa dodajte limunov sok i koricu.
  2. Smjesu kuhajte na pari 5 minuta, a zatim umiješajte želatinu koju ste prethodno pomiješali s hladnom vodom i ostavili da nabubri. Kremu dobro promiješajte da se želatina otopi, a zatim ju malo ohladite.
  3. Mlaku kremu špatulom lagano pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem.
  4. Slatko vrhnje nemojte izmiksati skroz čvrsto, već u mekani šlag.

Postupak za kremu (mousse) od malina:

  1. Maline pripremite na jednak način kao i za žele.
  2. Zamrznute maline stavite u lonac zajedno sa šećerom i zagrijavajte ih na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a maline raskuhaju.
  3. Raskuhane maline maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom.
  4. Zatim dodajte nabubrenu želatinu i promiješajte da se otopi.
  5. Ostavite maline neka se malo ohlade, da budu mlake.
  6. Za to vrijeme bjelanjke izmiksajte u snijeg pa prebacite zdjelu iznad uzavrele vode i miksajte ih otprilike 2 minute nad parom.
  7. Voda neka ključa na skroz laganoj vatri.
  8. Nakon 2 minute maknite bjelanjke s vatre pa ih miksajte još 2-3 minute.
  9. Mlaku kremu od malina špatulom izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem, a zatim pomalo umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Slatko vrhnje nemojte izmiksati skroz čvrsto, već u mekani šlag.

Postupak slaganja:

  1. Tortu slažite u kalupu za torte ili na tacni za posluživanje, ali obavezno koristite obruč.
  2. Unutarnju stranu obruča obložite masnim papirom.
  3. Roladu narežite na šnite 1 cm debljine pa šnite slažite uz rub kalupa, a zatim popunite dno.
  4. Preko podloge od rolade izlijte kremu od limuna i spremite tortu u hladnjak da krema očvrsne.
  5. Kada krema dovoljno očvrsne na sredinu torte položite zaleđeni žele od malina.
  6. Ako se žele od malina teško vadi iz zdjele, dno zdjele kratko umočite u vruću vodu.
  7. Preko želea od malina izlijte kremu od malina pa spremite tortu u hladnjak, najbolje preko noći.
  8. Idući dan pažljivo uklonite obruč od kalupa, a tortu ukrasite po želji.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.