Kolumne 14. prosinca 2017.

Jednostavnije ne može: Čokoladna torta s rogačem

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Božić je pred vratima što znači - krajnje je vrijeme da dovršite listu kolača kojima ćete se sladiti ovih blagdana!

Kako vam priprema torte uz sav ostali posao koji imate ne bi oduzela previše vremena, za vas sam pripremila jedan jednostavan, ali ništa manje ukusan recept za tortu od čokolade i rogača!

 

Možda vas zanima... Toffifee Brownie torta s karamel bombonima Kolumne

 

S obzirom na to da je riječ o Božiću, tortu svakako prigodno ukrasite prema svom ukusu. Jedan od prijedloga je ova jednostavna, ali vrlo efektna dekoracija suhim voćem, šiškama i grančicama bora.

 

Možda vas zanima... Božićni Semifreddo - spoj omiljenih blagdanskih okusa Kolumne

 

Recept pročitajte u nastavku. Zaista je jednostavan te se nadam da će vam se svidjeti!

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Biskvit s rogačem:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g maslaca
  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g mljevenog rogača
  • naribana korica 1 naranče
  • sok od ½ naranče

Premaz:

  • 4 žlice marmelade od višanja
  • 2 žlice ruma
  • Čokoladna glazura
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite sastrane da se malo ohladi.
Jaja izmiksajte sa šećerom tako da dobijete gustu, svjetlu smjesu pa umiješajte otopljenu čokoladu i maslac.
Dodajte sok i koricu naranče, a zatim rogač.
Rogač prosijte, a eventualne grudice „razbijte“ prstima.
Kuhačom sve izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom.
Tortu pecite otprilike 25 minuta na temperaturi od 170°C.
Marmeladu od višanja pomiješajte s rumom, zagrijte na laganoj vatri i premažite njome ohlađenu tortu.
Čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri pa premažite tortu čokoladnom glazurom.
Ukrasite po želji pa poslužite samostalno ili uz malo tučenog, slatkog vrhnja.

Slatki savjet!

Za premaz, umjesto marmelade od višanja možete koristiti pekmez od marelice ili džem od naranče, a rum možete zamijeniti sokom od naranče.

Još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu! 

 

Možda vas zanima... Šapice - predblagdansko uživanje može početi Kolumne

 

U slast!
 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gordana23 12:45 22. Studeni 2020.

    Nakon 25 minuta na temperaturi od 170, moj kolač je još uvijek premekan, prepjenast. Pečem i dalje. Nekako mi u receptu ima ili previše jaja ili premalo rogača da bi se dobila malo gušća smjesa. Ili sam pak ja previše upjenila jaja! :D