Kolumne 05. listopada 2017.

Toffifee Brownie torta s karamel bombonima

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladna bomba rezervirana za posebne prigode konačno je tu, a dolazi iz spretnih ruku naše Jannette...

Mama, teta, prijatelj ili neka druga vama draga osoba uskoro slavi rođendan? Iznenadite ju ovom ekstra čokoladnom tortom!
Kombinacija sočnog brownie biskvita, čokoladne ganache kreme te pregršt Toffifee čokoladica i karamel bombona oduševit će svakoga!

 

Možda vas zanima... Brzi domaći slatkiš: Lisnati pužići s cimetom Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Za brownie biskvit će vam trebati: 

  • 370 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 80 g kakaa u prahu
  • 3 jaja
  • 240 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 240 ml mlake vode
  • 120 ml ulja

Preljev za tortu izradite za:

  • 150 ml vode
  • Čokoladna krema 
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 200 g čokolade s komadićima lješnjaka

Za pripremu karamel kreme trebat će vam:

  • 200 g karamel bombona
  • 100 ml slatkog vrhnja

Dekoracija:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2-3 žlice kakaa u prahu

Čokoladna glazura:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Ostalo 

  • 1 paket Toffifee čokoladica (125 g)

Priprema:

  1. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i kakao u prahu.
  2. Kakao obavezno prosijte kako bi uklonili sve grudice, a zatim pjenjačom pomiješajte sve sastojke.
  3. Jaja pjenjačom izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, a zatim dodajte kiselo vrhnje, ulje i vodu.
  4. Sve lijepo sjedinite pa polako ulijevajte u zdjelu sa suhim sastojcima i nježno miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne povežu.
  5. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
  6. Brownie biskvit pecite 25-30 minuta na 180°, ovisno o pećnici.
  7. Čačkalicom provjerite je li pečen.
  8. Pečeni biskvit ostavite neka se malo hladi, da bude mlak, ali nemojte ga vaditi iz kalupa.
  9. Kada se biskvit malo hladi prelijte ga mlakom vodom i ostavite neka se do kraja ohladi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
  10. Preko ohlađenog biskvita prelijte čokoladnu ganache kremu.
  11. Za pripremu kreme u zdjelu razlomite čokoladu, prelijte ju vrelim slatkim vrhnjem i miješajte dok se ne otopi.
  12. Preko malo ohlađene ganache kreme rasporedite nasjeckane Toffifee čokoladice pa spremite tortu u hladnjak.
  13. Kada se čokoladna krema ohladi prelijte ju karamel kremom.
  14. Karamel bombone otopite na laganoj vatri zajedno sa slatkim vrhnjem.
  15. Ostavite kremu sastane da se ohladi do sobne temperature, a zatim ju prelijte preko ohlađene čokoladne kreme pa vratite tortu natrag u hladnjak.
  16. Kada se karamel krema dovoljno stisne, oštrim nožem prođite uz rub torte kako bi lakše uklonili obruč kalupa.
  17. Po želji tortu pažljivo premjestite na tanjur za torte, a zatim ju premažite tučenim slatkim vrhnjem.
  18. Kako bi dobili tamniju boju šlaga, u slatko vrhnje možete dodati malo kakaa u prahu.
  19. Tortu možete, ali i ne morate dodatno preliti čokoladnom ganache glazurom.
  20. Po želji tortu ukrasite Toffifee čokoladicama i karamel bombonima.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.

 

Možda vas zanima... Do pite bez muke: Sipana pita s jabukama Kolumne Možda vas zanima... Slatko otkriće: Palačinke iz pećnice Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.