Mama, teta, prijatelj ili neka druga vama draga osoba uskoro slavi rođendan? Iznenadite ju ovom ekstra čokoladnom tortom!
Kombinacija sočnog brownie biskvita, čokoladne ganache kreme te pregršt Toffifee čokoladica i karamel bombona oduševit će svakoga!
Za brownie biskvit će vam trebati:
- 370 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 80 g kakaa u prahu
- 3 jaja
- 240 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- 240 ml mlake vode
- 120 ml ulja
Preljev za tortu izradite za:
- 150 ml vode
- Čokoladna krema
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g čokolade s komadićima lješnjaka
Za pripremu karamel kreme trebat će vam:
- 200 g karamel bombona
- 100 ml slatkog vrhnja
Dekoracija:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2-3 žlice kakaa u prahu
Čokoladna glazura:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Ostalo
- 1 paket Toffifee čokoladica (125 g)
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i kakao u prahu.
- Kakao obavezno prosijte kako bi uklonili sve grudice, a zatim pjenjačom pomiješajte sve sastojke.
- Jaja pjenjačom izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, a zatim dodajte kiselo vrhnje, ulje i vodu.
- Sve lijepo sjedinite pa polako ulijevajte u zdjelu sa suhim sastojcima i nježno miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne povežu.
- Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
- Brownie biskvit pecite 25-30 minuta na 180°, ovisno o pećnici.
- Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Pečeni biskvit ostavite neka se malo hladi, da bude mlak, ali nemojte ga vaditi iz kalupa.
- Kada se biskvit malo hladi prelijte ga mlakom vodom i ostavite neka se do kraja ohladi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
- Preko ohlađenog biskvita prelijte čokoladnu ganache kremu.
- Za pripremu kreme u zdjelu razlomite čokoladu, prelijte ju vrelim slatkim vrhnjem i miješajte dok se ne otopi.
- Preko malo ohlađene ganache kreme rasporedite nasjeckane Toffifee čokoladice pa spremite tortu u hladnjak.
- Kada se čokoladna krema ohladi prelijte ju karamel kremom.
- Karamel bombone otopite na laganoj vatri zajedno sa slatkim vrhnjem.
- Ostavite kremu sastane da se ohladi do sobne temperature, a zatim ju prelijte preko ohlađene čokoladne kreme pa vratite tortu natrag u hladnjak.
- Kada se karamel krema dovoljno stisne, oštrim nožem prođite uz rub torte kako bi lakše uklonili obruč kalupa.
- Po želji tortu pažljivo premjestite na tanjur za torte, a zatim ju premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Kako bi dobili tamniju boju šlaga, u slatko vrhnje možete dodati malo kakaa u prahu.
- Tortu možete, ali i ne morate dodatno preliti čokoladnom ganache glazurom.
- Po želji tortu ukrasite Toffifee čokoladicama i karamel bombonima.
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.
Dobar tek!