Kolumne 21. rujna 2017.

Do pite bez muke: Sipana pita s jabukama

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Pita bez valjka, miksera ili bilo kakvog ozbiljnijeg kuhinjskog pomagala?! Mislite da nije moguće? Onda je vrijeme da se upoznate s ovim receptom!

Sipana ili slagana pita s jabukama idealan je recept za početnike u kuhinji ili za sve one koji nemaju ili ne žele previše vremena odvojiti za izradu deserta

Pripremite ovu jednostavnu pitu pa iznenadite mamu, baku ili sebe! Vaš desert sigurno će dobiti samo pohvale, posebice ako niste tip koji se često smuca po kuhinji!

 

Možda vas zanima... Čudesan crumble s borovnicama i sladoledom Kolumne

 

Kako bi dodatno obogatili okus ove pite, jabukama možete dodati malo naribane limunove korice ili šaku grožđica koje ste prethodno namočili u rumu!

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Za pripremu pite bit će vam potrebno: 

Suhi sastojci

  • 2 čaše oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 čaše griza
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer

Nadjev s jabukama

  • 1,2 kg krupno naribanih jabuka
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica cimeta

Ostalo

  • 150 g margarina

Priprema:

Za pripremu kolača potrebna vam je čaša/šalica od cca 200 ml.

  1. Jabuke operite, očistite i krupno naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok.
  2. U zdjeli pomiješajte oštro brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Promiješajte pa podijelite suhe sastojke na tri jednaka dijela.
  3. Kalup (25x35 cm) namastite margarinom i posipajte krušnim mrvicama.
  4. U kalup najprije sipajte 1/3 suhih sastojaka, a zatim lijepo rasporedite 1/2 naribanih jabuka. Jabuke uzimajte zajedno sa njihovim sokom jer od njega će kolač biti sočan. Rukama sve lagano pritisnite.
  5. Preko jabuka opet posipajte 1/3 suhe smjese, rasporedite ostatak jabuka pa posipajte kolač ostatkom suhe smjese. Prije pečenja po kolaču krupno naribajte ili narežite na listiće margarin.
  6. Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.

 

Sviđaju vam se Jannettini recepti? Još slatkih i slanih delicija pronađite na blogu Slatki svijet i istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Slatko otkriće: Palačinke iz pećnice Kolumne Možda vas zanima... Senzacija: Puding od Čokolina Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.