gastro postao
Tarte au citron je lagana, osvježavajuća i jednostavna pita od limuna
Ova osvježavajuća krostata od prhkog tijesta i kreme s limunom odličan je izbor za desert uz kavu.
O limunu ne treba pisati romane jer i sami znate kako je odličan u mnogim kolačima, a posebno u pitama. Upravo danas za vas imamo recept koji neće oduševiti samo vaše oči, već i sva ostala osjetila – bogatu, a osvježavajuću pitu s limunovom kremom.
Potrebno vam je:
Za nadjev:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- korica 2 limuna
- sok 4 limuna
- 250 ml vrhnja za šlag
- 15 g šećera u prahu
Za tijesto:
- 180 g brašna
- 85 g maslaca
- 45 g šećera
- 1 jaje
Priprema:
- Za tijesto u multipraktik stavimo brašno, maslac i šećer i miksamo u mrvičastu smjesu. Dodamo jaje i miksamo dok se tijesto ne oblikuje u loptu.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljamo tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Stavimo ga najmanje 30 minuta u hladnjak.
- Za nadjev istučemo jaja i šećer. Umiješamo limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Stavimo 1 sat u hladnjak.
- Zagrijemo pećnicu na 190 °C. Tijesto obložimo papirom za pečenje, napunimo ga kuglicama za pečenje ili suhim grahom ili rižom pa pečemo 10 minuta. Izvadimo papir i kuglice za pečenje pa pečemo još 5 minuta.
- Smanjimo temperaturu pećnice na 140 °C. Ulijemo nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije izvan ruba. Pečemo 30 minuta.
- Izvadimo iz pećnice pa ostavimo da se hladi. Poslužimo posuto šećerom u prahu i limunovom koricom.