Recepti 14680 prikaza 18. ožujka 2018.

Čokoladna krostata - talijanski klasik za prste polizati

Thinkstock
Čokoladu i bademe na najfiniji način spojite u prefinoj talijanskoj piti...

Talijanska pita u rodnoj je zemlji poznata pod čak nekoliko imena. U Napulju je zovu coppi, dok je u Lombardiji sfogliate. U vašoj kuhinji zvat ćete je najfinijim desertom ikad.

Pripremite prhko tijesto, dodajte nadjev od čokolade i badema, pa sve zajedno ubacite u pećnicu. Dok čekate da se pita ispeče, istucite slatko vrhnje koje će poslužiti kao sjajan kontrast čokoladnom punjenju pite. 

Pitu na kraju možete posipati sitno sjeckanim bademima, lješnjacima ili orasima.

 

Možda vas zanima... Slatka eksplozija: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima Recepti Možda vas zanima... Fina i brza: Pita bez dna s jabukama i narom Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 400 g bijelog brašna
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca


Za nadjev će vam biti potrebno:

  • 200 g čokolade sa 70% kakaa
  • Pola šalice šalica mlijeka
  • 100 g šećera
  • 30 g badema


Priprema:

  1. Stavite brašno na radnu površinu i u sredini napravite rupu.
  2. U nju ulijte istučena jaja pa dodajte šećer i lagano sve promiješajte.
  3. Dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice.
  4. Mijesite od tri do pet minuta dok tijesto ne postane elastično, radite brzo kako se maslac ne bi otopio, a tijesto postalo gnjecavo.
  5. Zamotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku 30 min.
  6. Na pobrašnjenu površinu izvadite tijesto pa ga prerežite napola.
  7. Polovicu razvaljajte i stavite u namašćen lim za pečenje.
  8. Na pari otopite čokoladu pomiješanu s mlijekom, šećerom i usitnjenim bademima.
  9. Malo ohladite pa ulijte u lim s tijestom. Prije toga tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta.
  10. Razvaljajte ostatak tijesta, narežite na trakice i preklopite preko nadjeva.
  11. Pecite na 180°c od 40 do 45 minuta ohladite pa poslužite.

Dobar tek!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.